'Srbija je pravna država'

Brnabić o Radoičiću: Ne opravdavam ubistvo, istražit ćemo sve okolnosti napada na kosovsku policiju

Kazala je da Srbi na Kosovu trpe stalne pritiske od vlasti u Prištini zbog čega je bilo "pitanje dana, pitanje minuta" kada će doći do incidenta

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas komentarišući privođenje bivšeg potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića da će Srbija istražiti sve okolnosti, u kojima je došlo do napada na kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova.

"Ovo je pravna država i mi ćemo da učinimo sve što moramo da učinimo u skladu sa zakonom i Ustavom, da istražimo sve okolnosti i da postupamo u skladu sa njima", rekla je Brnabić za TV Prva.

Brnabić je rekla da "ne opravdava" ubistvo bilo koga, pa ni ubistvo albanskog pripadnika kosovske policije, ali je dodala da Srbi na Kosovu trpe stalne pritiske od vlasti u Prištini zbog čega je bilo "pitanje dana, pitanje minuta", kada će doći do incidenta, prenosi RSE.

Ona je navela da nadležni u Srbiji moraju da "prikupe sve dokaze i da brane suštu istinu" prije sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) 18. oktobra.

Kako je najavljeno u mjesečnom planu rada Vijeća sigurnosti UN, na toj sjednici biće razmatran novi šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK).

Podsjetimo, Radoičić je saslušan 3. oktobra, četiri dana nakon što je njegov advokat Goran Petronijević saopštio da je Radoičić preuzeo odgovornost za organizaciju i napad u Banjskoj na sjeveru Kosova.

Tužilaštvo tereti Radoičića za krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška djela protiv opšte sigurnosti.

Radoičić je negirao izvršenje ovih krivičnih djela.

Odlukom Višeg suda u Beogradu od 4. oktobra Radoičić je pušten iz pritvora i određena mu je mjera zabrane napuštanja boravišta u Srbiji i odlazak na Kosovo.