Srbija

Brnabić prihvatila zahtjev opozicije da se izbori održe 2. juna

Predsjednica srbijanske Skupštine Ana Brnabić priopćila je u četvrtak u Beogradu da je prihvatila zahtjev da se svi lokalni izbori u Srbiji raspišu za 2. juni.

"Nakon 17 dana razgovora sa svim zastupničkim grupama i iscrpljivanja svih mogućnosti razgovora i u konzultaciji s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prihvatila sam zahtjev opozicionih stranka okupljenih oko kolacije Srbija protiv nasilja i koalicije NADA da raspišemo sve izbore kojima je vrijeme 'padalo' za juli i august i da se svi održe 2. juna", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Brnabić je navela da će to zahtijevati izmjenu Zakona o lokalnim izborima i kako je važno to uraditi što prije, pa je zamolila da prijedlog potpiše najveći broj zastupnika i kako bi se spomenuti zakon usvojio za vikend.

Ona je rekla da je tako napravljen presedan, za koji ne misli da je dobar, ali kako je uvjerena da za tako nešto postoji dvotrećinska većina u parlamentu i da se Srbija nalazi u veoma teškoj situaciji i pod velikim pritiskom.

"U takvim okolnostima potrebna nam je što veća unutarnja stabilnost i jedinstvo, što veća politička kohezija i da prekinemo sve podjele, koliko možemo. Na taj način dobivamo vrijeme i energiju za rješavanje tih problema. Da je situacija u kojoj se nalazi Srbija drugačija, i moja odluka bi bila drugačija", rekla je Brnabić.

Predsjednica srbijanskog parlamenta je rekla kako će na političkoj sceni biti onih koji će reći da su dobili sve što su tražili i da su pobijedili, kao i da vlast reagira samo na pritisak.

"Ali ja vjerujem da je ovo pobjeda svih koji su pokazali ozbiljnost… Pred nama su teški izazovi, mnogo pritisaka na zemlju i narod, i naša osnovna uloga je baviti se time. Ovo će omogućiti svima više vremena da se bavimo nacionalnim interesima", dodala je.

Brnabić je rekla i da će vlast nastaviti baviti se primjenama preporuka ODIHR "nesmanjenom dinamikom" i da oko toga postoji konsenzus, prenosi Beta.

Ošoziciona koalicija Srbija protiv nasilja predložila je u petak obustavljanje izbornih radnji za beogradske izbore 2. juna uz izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, s retroaktivnim djelovanjem, jer nisu ispunjene ključne preporuke Misije OESS-a o uspostavi ravnopravnih uvjeta za poštene izbore.

Srbijanska opozicija inzistira da ni novi izbori neće biti pošteni ukoliko se ne primijene ključne preporuke ODIHR-a - uspostava ažuriranog popisa birača, omogućavanje ravnomjernog pristupa opozicije u medijima koje kontrolira vlast, ponajprije javnom servisu (RTS).

Opozicija zahtjeva da se izbori u Beogradu održe istodobno kad i svi drugi lokalni izbori u Srbiji, ali tek kad budu primijenjene sve preporuke međunarodnih promatrača.