Svijet

Broj mrtvih od obilnih kiša u Brazilu popeo se na 100

Broj mrtvih od obilnih kiša koje su proteklih dana zapljusnule Rio Grande do Sul popeo se na 100, saopćila je u srijedu lokalna civilna odbrana, dok se najjužnija brazilska država priprema za još kiše u narednim satima i danima.

Oluje su izazvale poplave koje su uništile mostove i zgrade, pretvorile ulice u rijeke i ostavile više od 163.000 raseljenih u Rio Grande do Sulu, koji se graniči s Urugvajem i Argentinom.

Prema podacima Državne uprave civilne zaštite, 128 osoba se i dalje vodi kao nestali.

"Izgubili smo sve", rekla je Adriana Freitas iz glavnog grada Porto Alegrea.

"Tužno je kada vidimo grad, našu kuću, usred vode; čini se da je gotovo, da je smak svijeta", kazala je ona.

Brazilski nacionalni centar za prirodne katastrofe saopćio je u utorak da je južno područje države pod "visokim rizikom" od novih poplava u srijedu.

Očekuje se da će padavine ponovo početi. Iako se ne očekuje da će biti značajni u zapreminskom smislu, vodostaji su već na mnogim mjestima visoki, a tlo zasićeno.

Prognostičar MetSul je u saopćenju naveo da bi se region mogao suočiti sa još "veoma velikim" poplavama "ozbiljnih razmjera".

Vladini zvaničnici su ponovili da pomoć stiže za Rio Grande do Sul, a savezna vlada saopćila je da će uskoro objaviti kreditne linije za pomoć kompanijama, poljoprivrednicima, gradovima i državnoj vladi.