Obilne kiše

Broj mrtvih u poplavama na indijskim Himalajima popeo se na 74

Potragu za preživjelima ometali su oštećeni putevi, loša komunikacija i loše vrijeme

Broj poginulih u naglim poplavama koje je izazvalo glacijalno jezero na indijskim Himalajima popeo se na 74 u ponedjeljak, a 101 osoba se još vodi kao nestala nekoliko dana nakon katastrofe, prema pokrajinskim zvaničnicima, prenosi Reuters.

Nakon dana obilnih kiša u sjeveroistočnoj državi Sikkim, vodene bujice su se pokrenule niz uske riječne doline od jezera Lohnak, oštetivši branu i razarajući sela i grad Rangpo, oko 50 kilometara južno od glavnog grada države Gangtok.

Glavni sekretar Sikima Vijay Bhushan Pathak rekao je za Reuters da su spasioci pronašli 25 tijela u toj državi, a tijela osam odnesenih vojnika pronađena su u susjednoj nizvodnoj državi Zapadni Bengal.

On je rekao da se 101 osoba i dalje vodi kao nestala u posljednjoj u nizu prirodnih katastrofa uzrokovanih ekstremnim vremenskim prilikama na Himalajima. Među nestalima je četrnaest pripadnika vojske, navodi se u saopćenju ministarstva odbrane.

Potragu za preživjelima ometali su oštećeni putevi, loša komunikacija i loše vrijeme, a stanovnici su se borili da očiste mulj i krhotine nakon jedne od najgorih katastrofa u udaljenoj regiji u više od 50 godina.

Parveen Shama, najviši zvaničnik okruga Jalpaiguri u Zapadnom Bengalu, rekao je da je u okrugu pronađeno 41 tijelo.