SPAŠAVANJE U TOKU

Broj mrtvih u tajvanskom zemljotresu popeo se na 13, stotine još zarobljeno

Broj poginulih u snažnom potresu na Tajvanu popeo se na 13 u subotu nakon što je još jedno tijelo pronađeno u snažno pogođenom nacionalnom parku Taroko, a stotine ljudi i dalje su blokirane.

U istočnom gradu Hualienu, u čijoj je blizini bio epicentar potresa magnitude 7.2 stupnja po Richteru, ceste u planinskim područjima su i dalje blokirane višestrukim odronima tla.

U katastrofi je ozlijeđeno najmanje 1145 osoba

Spasilačke ekipe su u nacionalnom parku u subotu pronašle jedno tijelo te nastavljaju s naporima da izvuku ostale zarobljene ispod stijena. Otkrićem tijela broj se poginulih popeo na 13, rekla je nacionalna vatrogasna služba, a šest se osoba i dalje vode kao nestale.

U katastrofi je ozlijeđeno najmanje 1145 ljudi. Više od 440 osoba, uključujući turiste i stanovnike, zarobljeno je na nekoliko mjesta u parku poznatom po svom brdovitom terenu, prema vlastima.

Neki dijelovi saobraćajnica popravljeni

Ministar unutrašnjih poslova Lin Yu-chang, koji predsjeda središnjim centrom za hitne operacije, rekao je da su neki dijelovi oštećenih prometnica popravljeni te da će vlada premjestiti blokirane ljude na sigurna mjesta što je brže moguće.

Lin je rekao da će spasilački tim iz Turske stići u Tajvan kako bi pomogao u potrazi za nestalim ljudima u parku.

Slične vijesti