odlazak velikana

Brojne ličnosti opraštaju se od velikog bh. književnika: Zbogom dragi Avdo, pamtit ćemo njegova djela, emociju i tersluk

Sinoć je u Sarajevu u 80. godini preminuo bh. akademik, pisac i scenarista Abdulah Sidran. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima.

Dobitnik je Šestoaprilska nagrade grada Sarajeva, Godišnje nagrada Udruženja književnika Bosne i Hercegovine, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća "Svjetlost", Zmajeve nagrade…

Za knjigu poezije "Sarajevski tabut", koju je objavio u ratu, dobio je "Nagradu slobode", PEN-centra Francuske. Njegova poezija prevođena je i na njemački, francuski, italijanski jezik.

Jedan je od najznačajnijih scenarista u kinematografiji bivše Jugoslavije. Napisao je scenarije za filmove Emira Kusturice "Sjećaš li se Dolly Bell?", "Otac na službenom putu", "Kuduz" Ademira Kenovića. Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Pisac Ruždija Adžović, koji je napisao knjigu o Sidranu, oprostio se od svog prijateljima riječima: "Mirno spavaj među najsjajnijim zvijezdama, dragi moj Avduka".

"Duboko me potresla vijest da je umro moj dragi prijatelj Abdulah Sidran. Njegovom smrću, Bosna i Hercegovina je izgubila jednu od najznačajnijih ličnosti, čovjeka koji je mnogo dao ovoj zemlji, a koja mu nije uzvratila istom mjerom. Otišao je pjesnik koji je najbolje poznavao duh svog naroda, pisac i scenarista koji budio „zaboravljene mirise“.

Ja sam izgubio dragog prijatelja, čovjeka koji mi je ukazao povjerenje da uradim knjigu o njemu, koji me pustio me u svoj život i otkrio mi i najtanije dijelove svoje duše. Upoznao sam sve strane njegove ličnosti i svaku od njih sam jednako zavolio. Podjednako sam volio i njegov tersluk i njegovu emociju, a o njegovom djelu da i ne govorim.

Zahvalan sam mu za svaki trenutak proveden s njim, za svaki dragocjeni savjet, za to što mi je omogućio da svoje ime zauvijek vežem uz njegovo.

Abdulah Sidran je bio jedinstven po mnogo čemu. Svojim djelima i osebujnim izrazom dao je poseban, originalan pečat i prepoznatljiv šmek bosanskohercegovačkoj književnosti, filmskoj umjetnosti i, uopće, kulturnoj sceni ove zemlje.

I kako je jednom kazao novinar beogradskog Nedeljnika Uroš Jovičić: Što je Džojs za Dablin, a Kavafis za Aleksandriju, to je Abdulah Sidran za Sarajevo. Porodici Sidran upućujem najiskrenije saučešće, a mom dragom Avduki želim miran vječni san. Mjesto među nasjajnijim zvijezdama je već odavno zaslužio", napisao je Adžović.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić izrazila je u svoje, i u ime Grada Sarajeva Sidranovoj porodici najiskrenije saučešće.

"Sa velikom tugom primila sam vijest da je preminuo naš veliki književnik, akademik Abdulah Sidran.
Izuzetan i jedinstven u svemu, u svojoj umjetnosti, u ljudskosti posebno, uvijek pun strasti i ljubavi prema književnosti koju je živio.

Svojim znanjem, iskustvom, izuzetnom energijom i odvažnošću podsticao je na razmišljanje, ohrabrivao u dobru, ukazivao na propuste. Osebujnim stilom, svojim bogatim književnim opusom i nenadmašnim filmskim scenarijima, ostavio je nam vrijedno naslijeđe.

Dragi, veliki bosanski čovječe, ostajemo u tuzi, ali ćemo te vječno pamtiti, po tvom svjedočenju o ljepoti, o duši i gordosti bosanskog čovjeka, o vrijednostima koje čovjeka čine čovjekom. Opraštamo se od čovjeka koji nije samo pisao i stvarao, nego i aktivno učestvovao u stvaranju historije Sarajeva i Bosne i Hercegovine", poručila je Karić.

Imam Muhamed ef. Velić također se oglasio povodom smrti Abdulaha Sidrana.

"Preselio je naš dobri Avdo Sidran. Abdullah, kako mi se potpisivao u porukama, Njegov Rob. Allah da mu se smiluje. Kad bi insan mogao birati vrijeme kad će ići, bilo bi to ovo vrijeme, ramazansko. Eto, Gospodar ga počastio, u mjesecu posta, milosti i oprosta. Golemo. A baš mi ovih dana falio, njegovi kratki i ubitačni statusi, u kojima je majstorski secirao našu stvarnost. A znam da je slab. I sve hoću Biju da nazovem da pitam kako mi je Avdo, al’ mi se ne dade. A bio mi na hatru, halali, moj dobri Avdo.

'Stići će, znam, odjutra, ljudi neki. Morao je i noćas neko umrijeti. Duša je moja spremna, ko kalem i papir preda mnom. Šutnja i čama. Koga Si, noćas, otrgnuo gradu? Čije ćemo ime pominjati jutrom, uz duhan i kahvu, narednih dana? … Bože moj, moli Te skromni Mula-Mustafa, što druge želje nema već tiho da bude, i još tiše ode, kada dođe čas'. Abdullah Sidran, Allah rahmetile", napisao je Velić.

Glumac Feđa Štukan se prisjetio kada je sa Sidranom letio iznad Sarajeva i dodao emotikon u obliku srca.

ž

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković je također uputio posljednji pozdrav Sidranu:

“Bio je i ostat će pjesma o svijetu, zemlji, gradu, ljudima… Abdulah Sidran je odavno osvojio ovozemaljsku besmrtnost. Sretno, putuj novim, boljim svjetovima.”

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić oglasio se povodom vijesti o smrti bosanskohercegovačkog pjesnika, pisca i scenarista Abdulaha Sidrana. Mandić je uz fotografiju njega i Abdulaha Sidrana te je poslao kratku poruku.

"Zbogom dragi Avdo, bila mi je čast", poručio je Mandić.