PRONALAŽENJE RJEŠENJA

Bruxelles: Sastanak o srbijanskom dinaru, Kosovo predstavljaju predstavnici središnje banke

U Bruxellesu će u utorak biti održan sastanak na kojem će biti riječi o odluci središnje banke Kosova (CBK) kojom je od 1. februara ukinut dinar u platnom prometu te zemlje a koja je izazvala reakcije kako u susjednoj Srbiji tako i međunarodnih predstavnika i SAD-a.

Srbija i Kosovo 27. februara prošle godine postigli su suglasnost o Sporazumu o putu prema normalizaciji odnosa dok je u Ohridu prihvaćen aneks toga sporazuma, koji je zapravo plan provedbe sporazuma iz veljače.

No tokom cijele 2023. nisu postignuti značajni pomaci u provedi tog sporazuma, a Srbija odbija provesti sve dijelove sporazuma, posebno onaj koji govori da neće blokirati članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima.

Provedbu sporazuma dodatno je zaustavio oružani napad u selu Banjska na sjeveru Kosova krajem septembra, kada je u sukobu paravojne skupine Srba i kosovske policije poginuo jedan kosovski policajac i trojica srpskih napadača, a više ih je uhapšeno.

No danas, tačno godinu dana od prihvaćanja sporazuma o normalizaciji Srbija i Kosovo pod pokroviteljstvom Evropske unije raspravljat će o odluci o ukidanju dinara koja utječe na svakodnevni život kosovskih Srba.

Kako je za Fenu potvrđeno iz središnje banke Kosova (CBK) na današnjem sastanku će sudjelovati i predstavnici te banke koji su već ranije izrazili spremnost za organizaciju sastanka s predstavnicima srbijanske narodne banke kako bi olakšali proces prijenosa sredstava bankarskim kanalima.

Glasnogovornica EU Nabila Massrali kazala je kako će se sudionici sastanka u Bruxellesu usredotočiti na pronalazak rješenja za mnoga otvorena pitanja u vezi s odlukom CBK te kako su obje strane potvrdile svoje sudjelovanje na današnjem sastanku.

U Bruxelles je na sastanak još prošle sedmice posebni izaslanik EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak pozvao glavne pregovarače Besnika Bislimija i Petra Petkovića no Bislimi je odbio Lajčakov poziv jer drži da uporaba dinara nije dio razgovora u dijalogu.

Savjetnik zamjenika kosovskog premijera Klisman Kadiu kazao je u izjavi za Fenu da Bislimi ostaje pri svojoj odluci i da neće sudjelovati na današnjem sastanku u Bruxellesu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je, reagirajući ranije na odluku CBK, kako ona predstavlja pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i pokušaj progona srpskog naroda s Kosova.

Kosovski premijer Albin Kurti ističe kako se kosovska Vlada neće miješati u odluku Središnje banke Kosova (CBK) o ukidanju uporabe dinara u platnom prometu te da ta odluka neće biti poništena, ali će se dati vrijeme za prilagodbu.

No zabrinutost zbog posljedica koje bi ta odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba, istaknula je Evropska unija, a međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provedbu uredbe, također ukazavši na mogući negativan utjecaj na kosovske Srbe.