savjeti

Brzo vam se prazni baterija na mobitelu? Evo kako to riješiti

Baterija vašeg pametnog telefona će vremenom neizbježno oslabiti. Uz nekoliko savjeta možete produžiti njen vijek trajanja.

Kao što vjerovatno već znate, litijum-jonske baterije slabe i gube kapacitet tokom vremena i upotrebe. Svaki ciklus punjenja i pražnjenja ih malo slabi.

Nakon što se ovo desi dovoljno puta, baterija će početi da stvara probleme.

Znakovi koje ne treba zanemariti

– Baterija vašeg mobilnog telefona je punjena više od jednog dana. Sada već tokom popodneva tražite utičnicu, prenosi tportal.hr.

– Nivo kapaciteta baterije brzo opada nakon što je napunite, iako ne radite ništa neobično.

– Svoj mobilni telefon punite satima, ali se nikada ne napuni do kraja.

– Uređaj se pregrijava tokom punjenja. Na njemu se čak može pojaviti i fizička izbočina. Ako se to dogodi, odmah prestanite da ga punite da biste izbjegli požar i eksploziju.

Kako provjeriti status baterije na iPhoneu?

– Otvorite Settings, pa Battery i zatim Battery Health & Charging. Na vrhu ćete vidjeti maksimalni kapacitet baterije.

– Ne paničite ako je ispod 100 posto. Vaša baterija je dizajnirana da zadrži 80 posto svog prvobitnog kapaciteta nakon 500 punjenja, tako da će se taj procenat vremenom smanjivati.

– U okviru Peak Performance Capability možete provjeriti da li vaša baterija radi normalno. Ako je ozbiljno oštećena, pojavit će se poruka upozorenja.

Kako provjeriti status baterije na Android uređaju?

Većina proizvođača ima različite načine da to uradi. Probajte neke od ovih.

– Otvorite aplikaciju Telefon, pozovite ##4636## i potražite opciju da provjerite status baterije. Ako je ne vidite, probajte drugu opciju.

– Na Samsungu otvorite ugrađenu aplikaciju Samsung Members. Dodirnite Get Help, a zatim Check Android battery health.

– Aplikacije kao što je AccuBattery mogu dati dobru procjenu ako ništa drugo ne uspije.

Bolje punjenje

Bez obzira koliko je star vaš mobilni telefon, nekoliko savjeta i trikova mogu vam pomoći da maksimalno iskoristite bateriju.

– Ne oslanjajte se na neoriginalne punjače

– Kvalitetni punjači imaju kola unutar sebe koja se isključuju kada se baterija puni. Ovo ga štiti od prekomjernog punjenja, kvara ili pregrijavanja.

– Toplota je najgori neprijatelj vaše baterije. Neki jeftini punjači i kablovi mogu dovesti do požara i povreda. Zato ne štedite na kvalitetu.