ima se para

Budućnost F1 Velike nagrade Velike Britanije osigurana je do 2034.

Šef F1 Stefano Domenicali dodao je da je "oduševljen" ugovorom, nazvavši Silverstone "ikoničnim mjestom u srcu historije F1"

Velika nagrada Velike Britanije ostat će u kalendaru Formule 1 najmanje do 2034. godine nakon što je Silverstone osigurao 10-godišnje produženje svog sadašnjeg ugovora.

Novi ugovor osigurava dugoročnu budućnost takmičenja na stazi Northamptonshire od 3,6 milje, koja je bila domaćin prvog kruga Svjetskog prvenstva Formule 1 1950. godine.

Rekordnih 480.000 fanova prisustvovalo je događaju tokom vikenda prošle godine.

Trenutni ugovor sa Silverstoneom trebao je isteći na kraju F1 sezone 2024., što je činilo posljednjom preostalom utrkom na rasporedu koja je još osigurala dugoročni ugovor.

Dok je VN Velike Britanije kamen temeljac kalendara, šefovi F1 su uveli niz novih trka na uličnim stazama posljednjih godina, uključujući Miami i Las Vegas. U međuvremenu, VN Španije će se prebaciti iz Barcelone na novu uličnu stazu oko kongresnog centra na periferiji Madrida.

Peter Digby, predsjednik britanskog kluba trkačkih vozača, koji posjeduje Silverstone, rekao je da će proširenje “pružiti solidnu osnovu za daljnji razvoj mjesta dok nastavljamo poboljšavati i transformirati stazu u cjelogodišnji međunarodni moto sport i slobodno vrijeme odredište”.

Šef F1 Stefano Domenicali dodao je da je "oduševljen" ugovorom, nazvavši Silverstone "ikoničnim mjestom u srcu historije F1".