BESPOSADNE PODMORNICE

Budućnost podvodnog ratovanja: Amerikanci predstavili ogromne podmorske dronove

Ghost Shark i Manta Ray štite podmorje. Zvuči kao radnja budućeg Marvelovog filma, ali zapravo, to bi mogla biti budućnost pacifičke pomorske odbrane.

Besposadne podmornice

Ghost Shark i Manta Ray imena su prototipova podvodnih vozila bez posade, UUV ili dronova, koje su nedavno predstavile Australija i Sjedinjene Države.

Kako piše CNN, stručnjaci kažu da bi podmornice mogle biti budućnost podvodnog ratovanja, koristeći ogromnu snagu uz smanjenje opasnosti po ljudski život.

Korištenje dronova u zračnom ratovanju postalo je uobičajeno. SAD ih je intenzivno koristio tokom sukoba u Iraku i Afganistanu početkom 1990-ih i 2010-ih, a noviji, jeftiniji dronovi postali su ključni dijelovi vojne opreme za obje strane u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Kijev je također izgradio mornaričke površinske bespilotne letjelice.

Dronovima iz zraka i mora može se upravljati s pomoću satelita te svjetlosnih i radiovalova. Ali oni ne funkcioniraju na isti način u dubinama.

Problem s komunikacijama, Australija i SAD otišli najdalje

Studija iz 2023. objavljena u švicarskom časopisu Sensors ističe da podvodne komunikacije zahtijevaju više energije, ali još uvijek bilježe značajan gubitak podataka zbog varijabli uključujući temperaturu vode, salinitet i dubinu. Također, prisutni su problemi s komunikacijama.

No, kada je Australija prošlog mjeseca predstavila Ghost Shark, prototipove je nazvala "najnaprednijim podvodnim autonomnim vozilima na svijetu". "Ghost Shark će mornarici pružiti nevidljivu sposobnost autonomnog podvodnog ratovanja dugog dometa koja može provoditi stalne obavještajne podatke, nadzor, izviđanje (ISR) i napade", navodi se u saopćenju australskog ministarstva odbrane, dodajući da se očekuje kako će prvi proizvodni modeli biti isporučeni do kraja iduće godine.

Takvi podmorski dronovi na tragu su američkih Orka koji se razvijaju u SAD, a po specifikacijama su vrlo slični.

Osim Australije i SAD-a koji su najdalje otišli u razvoju ovih podmornica, druge zemlje koje rade na UUV-ima uključuju Kinu, Kanadu, Francusku, Indiju, Iran, Izrael, Sjevernu Koreju, Norvešku, Rusiju, Južnu Koreju, Ukrajinu i Ujedinjeno Kraljevstvo.