'betonizacija' naselja

Bukti nezadovoljstvo: Građani u Banjoj Luci večeras održali protest. Traže da se obustavi gradnja nebodera

U Banjoj Luci je 'buknulo' nekoliko žarišta nezadovoljstva građana zbog predloženih novih regulacionih planova u gradskim naseljima

Građani jednog od najvećeg i najzelenijeg naselja u Banjoj Luci - Borik večeras su protestovali zbog planiranje betonizacije, odnosno gradnje neobodera u 'srcu' naselja.

Stanari već danima negoduju, a nakon što je Grad na javni uvid stavio Nacrt izmjena dijela Regulacionog plana u tom naselju, po kojem je predviđena gradnja lamela od po 14 i 15 spratova na lokaciji Mala pijaca. Također, građani ne žele da se na lokaciji bivše „Fruktone“ gradi kompleks lamela do maksimalno 10 spratova, kako je predviđeno Nacrtom Regulacionog plana.

Traže da se zaustavi izgradnja nebodera, gradnja dvosmjerne ulice kroz sadašnji parking i da se zaustavi rušenje naselja koje je prije rata građeno planski.

U Banjoj Luci je 'buknulo' nekoliko žarišta nezadovoljstva građana zbog predloženih novih regulacionih planova u gradskim naseljima.

Osim u naselju Borik, protiv betonizacije naselja su se pobunili i građani iz susjednog naselja - Centar-Aleja u kojem je iz Regulacionog plana izbrisana gradnja osnovne škole , a na tom mjestu je predviđena gradnja nekoliko stambenih zgrada.

Planirani objekat vrtića je smanjen za duplo. Inače, riječ je o naselju u izgradnji i kojem živi mnogo porodica sa djecom.

"Mi smo ovdje kupili stan upravo jer je predviđena gradnja vrtića i škole. Imamo troje male djece, od kojih dvoje idu u privatni vrtić jer nema mjesta u javnom. Računali smo da će nam bar djeca ići u školu u naselju, ali nas prevariše. Nećemo dozvoliti da to prođe, moraće da poslušaju građane koji žive ovdje", kaže Petar Dragišić.

Primjedbe na planiranu gradnju nebodera u samom centru Banja Luke, na lokaciji stara autobuska stanica, već su uputili građani iz tog dijela grada. - Da li je moguće da se Banja Luka gradi ovako - pitaju oni.

Nakon što isteknu rokovi za dostavljanje primjedbi, Grad Banja Luka ima obavezu da organizuje javne rasprave i da građanima odgovori na pritužbe. Prijedlozi gradnje po naseljima će biti upućeni na sjednicu Skupštine Grada, a odbornici su ti koji će da donesu konačnu odluku.