sagovornici raporta

Bundestag sutra raspravlja o evropskom putu BiH. Informacije iznutra govore da možemo biti optimisti

Kad je predsjednica EK upalila svjetlo nad BiH, Bundestag je pozdravio odluku, izuzev, naravno, desničarske Alternative za Njemačku

Kad je Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo od predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, u vidu preporuke za otvaranje pretpristupnih pregovora naše zemlje s Evropskom unijom, mnoge zemlje članice EU pozdravile su tu (njenu) odluku. Naravno, dosadašnje ozračje u vezi s budućnosti naše zemlje u EU, ili barem putem prema njoj, pokazalo je da ima i onih skeptičara.

Zvanični Berlin bio je jedan od njih. Kad je predsjednica EK upalila svjetlo nad BiH, Bundestag je pozdravio odluku, izuzev, naravno, desničarske Alternative za Njemačku.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH, najavio je temu Evropski put Bosne i Hercegovine sutra u Berlinu te da su vijesti koje ima ohrabrujuće.

Saša Magazinović

Raport ga je pitao kako kakvim to ohrabrujućim vijestima raspolaže?

"Mi, zastupnici, između sebe komuniciramo i naravno da je jedna od tema Bosna i Hercegovina i naravno da se svi mi koji imamo bilo kakvu komunikaciju s kolegama u parlamentima zemalja Evropske unije i interesiramo, i lobiramo i objašnjavamo, što smo, na kraju krajeva, i pokazali kao delegacija kad smo svi zajedno lobirali i tražili potpise podrške za otvaranje pretpristupnih pregovora BiH", kaže Magazinović za Raport.

Iz tog razloga, priča nam, vrlo je teško bilo šta prejudicirati.

Ali…

"Informacije govore da je atmosfera pozitivna ako uzmemo u obzir navedeno i pismo koje su uputili ministri vanjskih poslova jednog broja zemalja, koji također lobiraju. Smatram da se stvaraju pretpostavke da odluka bude pozitivna po BiH. Sveukupna atmosfera je mnogo drugačija nego ranije, prije smo imali mnogo manji broj saveznika, ministara vanjskih poslova i mnogo manje ostalih evropskih dužnosnika je dolazilo u BiH. Vrata neka ne da nisu bila otvorena, nego nisu bila ni odškrinuta sve do trenutne situacije i sve su to mali elementi i mali razlozi za optimizam", poručuje Magazinović.

Njegov zastupnički kolega iz PDP-a Branislav Borenović optimističniji je. Smatra da je odluka Von der Leyen očekivana i da će se ona i desiti.

Branislav Borenović

"I treba da se desi, najviše zbog određenih geopolitičkih odnosa u kojima živimo, ali isto tako i jasne poruke iz Brisela da vide cijeli prostor Zapadnog Balkana, uključujući BiH u EU", kaže Borenović za Raport i dodaje da je zato bilo potrebno učiniti minimalni napor od vladajuće koalicije da bi se dobio kakav-takav izgovor u Briselu da bi Evropsko vijeće dalo zeleno svjetlo za otvaranje pretpristupnih pregovora BiH i EU.

"To su jednostavno stvari koje će se desiti. Čeka nas iza toga jedan vrlo važan period kojem trebamo da budemo svi posvećeni kada dođe do pregovaračkih procesa. To je dug i zahtjevan proces", objašnjava naš sagovornik.

Cijeni da bismo to trebali raditi ne da bismo fascinirali Evropu, nego zbog nas samih.

"Nama je to potrebno. Nama trebaju reformirano društvo, jake institucije, ozbiljna borba protiv korupcije… i to je u suštini najvažnije zbog budućnosti. To je je kontinuirani proces u kojem treba da učestvujemo svi, a posebno oni koji imaju mehanizme u vlastima i u BiH, ali i u kantonima", poručuje Borenović.

Što se tiče njemačkog skepticizma u vezi s našim pripremnim putem u neko bolje evropsko sutra te da li, zapravo, postepeno slabi ili mu geopolitička situacija steže ruke, Magazinović je oprezan:

"Vidjet ćemo sutra šta se dešavati. Sačekajmo prvo raspravu, ali vjerujem da će to biti pozitivno".

Njemačka ima tvrđi stav već duže vremena, reći će nam Borenović, "ali mislim da je sazrelo vrijeme da i mi uhvatimo taj posljednji vagon kad je u pitanju voz za Brisel".

"Njemačka je jedan od naših najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, to je jedna od dvije zemlje s kojima imamo pozitivan privredni bilans, više izvozimo, nego uvozimo, te jedan od najvažnijih ekonomskih partnera, i zato s njom moramo da vodimo vrlo ozbiljnu politiku u ovim izazovnim vremenima", potcrtao je Borenović za Raport.