ministar pravde

Bunoza: Ne postoji uopće volja da se priča o Izbornom zakonu. Nekima se ne sviđa prijedlog izbora člana Predsjedništva BiH

O aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i radu Vijeća ministara BiH za BHRT je govorio ministar pravde BiH Davor Bunoza.

Ministar Bunoza je u emisiji BHT1 uživo komentarisao rad aktuelnog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, s naglaskom na Izborni zakon BiH koji se ponovo našao na dnevnom redu, ali je povučen.

"Radi se o izmjenama i dopunama Izbornog zakona čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, na kojem je radila jedna posebna radna skupina imenovana na sastanku lidera. Nažalost, još uvijek u Vijeću ministara ne postoji volja da se uopće raspravlja o tom zakonu. Problem je bio što se nekima nije svidio prijedlog u vezi izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Isto tako bilo je i prijedloga da se brišu i odredbe Službenog glasnika nametnutog Zakona od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta, na što mi nismo htjeli pristati. Ja se nadam da ćemo u budućnosti raspravljati i pokušati unaprijediti Izborni zakon", kazao je Bunoza.

Kada su u pitanju prijedlozi izmjena Izbornog zakona BiH koje su dostavili koalicioni partneri na državnom nivou, Bunoza naglašava da se prijedlog Trojke temeljio na izmjenama i dopunama Izbornog zakona koji je nametnuo visoki predstavnik.

"Ja moram naglasiti da su izmjene i dopune visokog predstavnika koje se tiču Izbornog zakona stupile na snagu i da je on ostavio mogućnost da se određene odredbe mijenjaju ili dopunjuju", dodaje ministar Bunoza.

Na pitanje kada bi se pred ministrima ponovo mogao naći Izborni zakon BiH, Bunoza kaže da sve ovisi o tome da li će se postići dogovor ili konsenzus.

Zakon o Sudu Bosne i Hercegovine, ističe Bunoza, još jedan je zakon oko kojeg i dalje nema konsenzusa među ministrima.

"Nažalost, u zadnje vrijeme i oko tog zakona kao da se ne želimo dogovarati. Ja smatram da lokacija drugostepenog suda ne bi smjela biti problem iz više razloga. Prvo što to nije ni bitno, a druga stvar što poručujemo samim sucima da zapravo njihov rad ovisi od grada gdje će sjediti. To je jako loše. Mi ćemo nastojati u budućem periodu i dalje razgovarati. Ja ću pozvati i predstavnike Trojke i predstavnike Republike Srpske da sjednemo i da riješimo i Zakon o Sudu BiH, a taj zakon je veoma bitan za nastavak pregovora sa Evropskom unijom", ocijenio je Bunoza i još jednom poručio da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu.

"Mi moramo nastaviti evropski put Bosne i Hercegovine. Ministarstvo pravde trenutno organizira jednu veliku konferenciju koja bi se trebala održati u šestom mjesecu na temu Poglavlje 23 - vladavina prava. Mi svi moramo shvatiti da moramo iskoristiti ovu priliku, da moramo raditi kao što smo radili i posljednih 15 mjeseci, još čak i bolje. Ja smatram da ova retorika koja postoji u javnosti, negativne vijesti, da trebamo paziti na našu retoriku, da ne smijemo slati ovako negativne poruke. Ovo Vijeće ministara je usvojilo mislim 14 zakona, a iz Brisela su nam poručili više za godinu dana nego za posljednjih 10 godina, i to je zapravo smjer kojim mi moramo ići", poručio je ministar pravde BiH Davor Bunoza u razgovoru za BHRT.