pritisak raste

Bunt u Trojci sve glasniji protiv Vukoje. Arnaut objavio apel zastupnicima Naše stranke

Ne nasjedajte ni na pritiske opozicije da birate drugorangiranu kandidatkinju, poručuje ovaj diplomata

Šest poslanika i poslanica u Klubu Naša stranka u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine sutra će glasati o izboru sudije Ustavnog suda BiH, podsjeća Damir Arnaut.

Član Naše stranke i aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine komentirao je mogućnost da Marin Vukoja bude izabran na ovu poziciju glasovima Trojke, čiji je član i NS.

Dobili instrukcije

"Znam da ovo nije samo vaša odluka i da ste instrukcije dobili od rukovodstva NS.

Ali odgovornost je samo vaša. Već sutra, a pogotovo nakon prve pogrešne odluke Ustavnog suda, cijelo to rukovodstvo, svo troje, će se sakriti iza vaših glasova.

Stoga vas molim: poštujte Ustav BiH, ustaljene procedure i naše principe", poručuje Arnaut.

Bez obzira što vas uvjeravaju da su ispoštovane procedure, činjenica je da nisu, dodaje on.

"Prije svega, Ustav BiH nalaže Predstavničkom domu FBiH da “bira” sudije.

Ako je 98 poslanika natjerano da glasa o samo jednom kandidatu kog je odredila komisija od pet članova, onda ne vršite svoju ustavnu dužnost.

Također, procedure po kojim postupate su na snazi od 2005. Ja sam bio jedan od čak pet kandidata o kojim se taj isti dom, po tim istim procedurama, izjašnjavao 2008.

Lažu vas kada vam kažu da vi samo postupate po procedurama koje ste zatekli.

Ne nasjedajte na utjehe da su i ovi prije nas “isto radili”. Da su i oni birali politički podobne. Da je princip isti, a sve su ostalo nijanse", ističe Arnaut.

Ti prije nas su čak ispoštovali procedure, ali su izabrali podobne, a ne sposobne, podsjeća on.

"Između jednog Trnke i Seade Palavrić, izabrali su ovu drugu - potpredsjednicu svoje stranke.

Obećali da će biti bolji

Između mene, vlasnika tri UC Berkeley diplome i advokata američkog State Departmenta, i Mirsada Ćemana, izabrali su ovog drugog. Dosta nepotrebne skromnosti.

No najbitnije, mi nismo dobili izbore na obećanjima da ćemo biti isti kao ovi prije nas, a pogotovo ne gori od njih. Obećali smo da ćemo biti puno bolji", navodi Arnaut.

Ne nasjedajte ni na pritiske opozicije da birate drugorangiranu kandidatkinju, poručuje ovaj diplomata.

"Saslušavao sam je u svojstvu predsjedavajućeg Istražne komisije za korupciju u pravosuđu. Podržala je Milana Tegeltiju. Nikad za nju ne bih glasao.

Insistirajte na svom Ustavnom pravu da birate. Razmotrite veći broj kandidata i tek onda odlučite.

Kada vas iz redova naših koalicionih partnera ubjeđuju da je ta komisija od pet članova ocjenjivala stručnost, znam da ni sami u to ne vjerujete.

No svejedno, insistirajte da i vi tu stručnost ocijenite. Pedeset glava, koliko je potrebno za izbor i koliko koalicija svakako ima, je pametnije od njih pet", ističe Arnaut i dodaje:

Ne prihvatajte dezavuisanja stranačkog predsjednika da se on zalaže za ispitivanja kandidata o njihovim stavovima o ključnim ustavnim pitanjima. Vrlo dobro znate da je tu ideju uzeo iz mog govora na stranačkom Kongresu prošle godine.

Također znate da sam u tom govoru jasno rekao da se to treba primjeniti počev od ovog glasanja, a ne tek od idućeg, kako on to zagovara, kada će se birati nasljednik sudije koji je Bošnjak po nacionalnosti".

Arnaut napominje da će koji dan objaviti taj govor, sve njegove dijelove.

Ponavlja od marta prošle godine

"No i bez toga se sjećate da sam vam još u junu prošle godine rekao da vam postojeće procedure dozvoljavaju da to uradite i u ovom i svim budućim slučajevima.

Što se tiče legitimiteta da vam o ovom sada govorim, on je višestruk.

Prvenstveno, ponavljam ovo od marta prošle godine na stranačkim organima, a od oktobra i javno. Samo predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović o tome od starta javno govori duže od mene.

Također, činjenica je da osim Miokovića, čiji je izbor za predsjedavajućeg Doma direktno vezan za izbor sudije Ustavnog suda i koji bi se zbog tog sukoba interesa trebao izuzeti od glasanja, bar četiri kompenzaciona poslanika NS tu sjede na konto mojih 8000+ ličnih glasova.

Te glasove sam dobio ponavljajući obećanje da ćemo biti bolji, da ćemo poštovati vladavinu prava, meritokratiju, pravila i procedure.

Ovaj apel je najmanje što mogu uraditi da to povjerenje opravdam", naveo je Arnaut.