parlament fbih

Bura sjednica u Sarajevu: Opozicija smatra “falsificiranim” izvještaj Radne grupe o izboru sudije Ustavnog suda BiH

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u okviru tačke "izbori i imenovanja“ u toku je rasprava o prijedlogu za izbor sudije Ustavnog suda BiH kojeg bira ovaj dom.

Predsjednik Radne grupe za provođenje postupka izbora sudije Ustavnog suda BiH, i ujedno potpredsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bošković, izvijestio je poslanike o radu Radne grupe koja je provela postupak izbora jednog sudije Ustavnog suda BiH.

Upraženjena pozicija

Ova pozicija ostala je upražnjena nakon što je bivši predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić 14. februara 2022. godine pokrenuo postupak izbora sudije Ustavnog suda BiH, zbog odlaska u starosnu penziju.

Radna grupa je, između ostalog, kako je podsjetio Bošković, izvršila razgovor sa svim kandidatima, koje je i bodovala. Zatim je sačinjena Rang lista, prema kojoj je prvorangirani Marin Vukoja. Njega je na kraju Komisija za izbor i imenovanje predložila kao jedini prijedlog za izbor sudije Ustavnog suda BiH o čemu će večeras na kraju cjelodnevne sjednice glasati Predstavnički dom.  

Kao prvi poslanik za raspravu javio se predsjednik poslaničkog Kluba "Željko Komšić - Za građansku državu - DF/GS" Mahir Mešalić ističući da je 50 posto Boškovićevog izvještaja o radu Radne grupe falsifikat.

"Koliki je stepen nepovjerenja između HDZ, Naše stranke i SDP-a BiH govori činjenica da je Bošković uslovio ovaj izbor – izborom novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma za kojeg je predložen poslanik Naše stranke Dragan Mioković. Sve se uradilo da se obezbijedi Vukoja kao jedini izbor za imenovanje nedostajućeg sudije. Zašto se nije moglo sačekati mišljenje Venecijanske komisije. Doveli ste nam samo jedinog kandidata da biramo, tako da nemamo šta birati", rekao je Mešalić.

Rečeno je i to da je Radna grupa formirana 6. juna 2002. godine u sastavu Mladen Bošković, lsmet Osmanović i Samer Rešidat, članovi Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma, te predstavnici Udruženja sudija Federacije BiH: Hakija Zajmović i Božana Banduka.

Na javni konkurs prijavilo se 14 kandidata, jedna prijava je bila nepotpuna te je odbačena. Intervjui su obavljeni sa 10 kandidata jer troje nije željelo pristupiti tim razgovorima, a to su bili Bariša Čolak, Mirko Milićević i Ivan Milićević.

Rang lista

Rang lista je sačinjena po sposobnostima kandidata, prema kojoj se na prvom mjestu nalazi Marin Vukoja sa 46,50 bodova, zatim ga slijedi Sanela Gorušanović-Butigan sa 45 bodova, a trećerangirani je Ivo Rozić sa 43,50 bodova. Svi kandidati koji su učestvovali u intervjuu, istaknuli su da su hrvatske nacionalnosti.

Nakon što je utvrđena Rang lista, zasjedala je Komisija za izbor i imenovanje, koja je Marina Vukoju na kraju predložila da se izabere za sudiju Ustavnog suda BiH.

Poslanici opozicije su također i danas istakli u raspravi da jedan kandidat kao prijedlog za imenovanje ovog sudije nije izbor već „nametanje“ i da je ovo sve stvar političkog dogovora.

Mešalić je kazao poslaniku Kluba SDP-a Belminu Zukanu da je SDP priklanjajući se HDZ-u BiH tražio da ide rang lista i da se izabere najpozicioniraniji kandidat.

" Izmjenili ste Poslovnik i nek vam je na čast sve što ste uradili da dođete do izbora Marina Vukoje. Mi ćemo pisati apelaciju i žaliti se Ustavnom sudu", poručio je Mešalić.

Poslanici pozicije u Predstavničkom domu zaključili su isto kao što je utvrdila i Komisija za izbor i imenovanje, da je čitava procedura u vezi izbora sudije Ustavnog suda BiH urađena u skladu sa „Ustavnom BiH, Poslovnikom Predstavničkog doma i Odlukom o postupku izbora sudija Ustavnog suda BiH, koje bira Predstavnički dom Parlamenta FBiH".

Kakav će ishod glasanja biti ostaje da se vidi, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP BiH) ranije je pozvao Parlament Federacije BiH da ne podrži izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH jer smatra da "dosadašnje provedene procedure, u vezi s utvrđivanjem liste najuspješnijih kandidata za izbor jednog sudije Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, upućuju na postupanja koja nisu u skladu s osnovnim kriterijima za izbor sudija Ustavnog suda BiH“.

Istup Bradare

S druge strane, na današnjoj sjednici je prisustvovala predsjednica Federacije Lidija Bradara, koja je istakla da očekuje da će Predstavnički dom potvrditi ovaj prijedlog na osnovu kojeg bi se za sudiju imenovao Marin Vukoja jer je on najvišepozicioniraniji kandidat na rang listi.

U osvrtu na upućeni zahtjev poslanika opozicije da se spriječi ovo imenovanje kaže da je "cijeli proces politiziran i licemjeran“. Smatra da je namjerno otežavan i odugovlačen kao rijetko koji otkako prati politička događanja u Bosni i Hercegovini.

Osim ovog imenovanja na sjednici se očekuje da budu potvrđena imenovanja dvoje novih rukovodilaca Predstavničkog doma (predsjedavajući i jedan od potpredsjedavajućih), kao i imenovanje članova parlamentarnih radnih tijela ili zvaničnika u pojedinim federalnim institucijama.