Politika

Bura u Mostaru zbog izmjene ustaških naziva ulica: Ovo je podvala HDZ-a, SDA je nasamarena!

Prije nekoliko dana mediji bliski HDZ-u, objavili su informaciju da su se “HDZ i SDA dogovorile oko izmjena naziva ulica u Mostaru”.

I to za njih šest koje nose nazive po ustašama i kolaboracionistima ustaškog režima, iako je takvih imena u Mostaru znatno više.

No, i to bi bilo za pohvalu, ali prijedlog je već počeo izazivati reackije, a prema mnogima ovo je uvod u novi skandal i kojem je SDA Mostara i ovog puta nije nasamarena.

Usaglašeni Prijedlog o izmjeni naziva ulica

Tako se mnogo pitaju zašto je SDA Mostara pristala na prijedlog HDZ-a da ulicu viteza Rafaela Bobana (ustaški pukovnik i zamjenik Jure Francetića u ustaškoj Crnoj legiji) zamijene imenom fratra Ljudevita Laste.

Tako je odmah objavljen video u kojoj fratar Lasta drži govor na brdu Orlovac u Mostaru 1999. godine u kojem izgovara i ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’.

Mnogima je sporno i to što su predstavnici mostarske SDA pristali da ulicu Vokića i Lorkovića (Mladen Lorković ministar vanjskih poslova NDH. Ante Vokić krilnik Ustaške vojnice; logornik i ustaški povjerenikaza Bosnu iz vremena NDH) zamijene ulicom Tina Ujevića.

Poznato je da je Tin Ujević bio u nemilosti prošlog režima zbog toga što je objavljivao tekstove i bio zaposlen u ustaškim novinama i novinskim agencijama kaošto je ‘Velebit’.

Iako se Ujević nije bavio politikom, to što se nije odupreo porivu da piše za ustašku propagandu ga nije ‘spasilo’. Tako je Ujević je nakon propasti NDH, proglašen ustaškim saradnikom i izbačen iz Društva književnika.

Naravno, iz istih krugova se SDA-u (i HDZ-u) zamjera što ignoriraju npr. Aliju Kebu ili Predraga Matvejevića.

Pored toga, u Mostaru se raspravlja i o imenu Ismeta Ice Voljevice.

Ismet Ico Voljevica bio je hrvatski karikaturist rođen u Mostaru, a mnogi bi bili zadovoljniji da je ulica nazvana po Mustafi Ici Voljevici koji je bio legendarni mostarski slikar. Zbog toga, većina mostarske javnosti prijedlog koji su navodno usaglasile SDA i HDZ smatraju običnom podvalom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
4 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
sejdefu-tofu
sejdefu-tofu
8 mjeseci

Osnovna škola “Mustafa Busuladžić”

sejdefu-tofu
sejdefu-tofu
8 mjeseci

ulica “generala Mehmeda Alagića

sejdefu-tofu
sejdefu-tofu
8 mjeseci

Amerikanci poručili Bosancima: ‘Promijenite naziv ulice u Sarajevu koju ste nazvali po ratnom zločincu!‘

sejdefu-tofu
sejdefu-tofu
8 mjeseci

koji god naziv da daš neko će se naljuti, najbolje američki sitem, šesta avenija npr i nog ne vrijeđa

Last edited 8 mjeseci by sejdefu-tofu