vješto krije tragove

Bura u Srbiji zbog poklona predsjedniku. “Al Capone je pao zbog poreza, Vučić će zbog zlatne kamile i sata”

Pokloni Aleksandra Vučića i ranije su bili predmet pažnje javnosti

Vrijednost sata koji je jednom prilikom nosio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić postala je tema na društvenim mrežama.

Kako bi demantirao navode opozicionara Miroslava Parovića da sat vrijedi pola miliona eura, predsjednik Srbije ga je sinoć pokazao u jednoj televizijskoj emisiji.

Poručio je Vučić tom prilikom da je sat poklon s posvetom bivšeg češkog predsjednika Miloša Zemana, te da "vrijedi daleko manje", prenosi Danas.

Tražio procjenu

Procijenjena vrijednost sata je, tvrdi Vučić, 1.000 eura. Procjenu je tražio kako bi ga mogao otkupiti.

"Znate, to je poklon i kao takav bi trebalo da ostane državi. Međutim, imam pravo da ga otkupim, pošto za mene ima sentimentalnu vrijednost. Zato sam tražio procenu“, rekao je Vučić.

Pokloni Aleksandra Vučića i ranije su bili predmet pažnje javnosti, onda kada je Nemanja Šarović, predsjednik pokreta „Ljubav Vera Nada“, iznio podatke i tvrdnje da je Vučić namjerno umanjivao cijenu poklona koje je dobio kao zvaničnik Srbije od inostranih kolega, kako bi ostajali u njegovom, a ne u državnom vlasništvu.

Protiv Vučića je podnio čak 38 prijava u Agenciji za sprečavanje korupcije jer je "protivzakonito prisvojio imovinsku korist u iznosu od nekoliko desetina hiljada ili stotina hiljada eura“.

Šarović ponavlja ono je što je govorio prije dvije godine, a to je da "Vučić po zakonu može da zadrži samo poklon čija je vrijednost do visine 10 posto prosječne plate“.

Ovaj opozicioni političar predsjednika Srbije optužuje za krađu ovog i ostalih poklona koje je dobijao još iz vremena kad je bio na poziciji prvog potpredsjednika Vlade Srbije.

Među njima su i zlatna kamila i umjetnička slika.

"On je tada ukrao i zlatnu kamilu koju je dobio na sajmu naoružanja. Tu se radi o nekoliko kilograma zlata i umjetničkoj vrednosti koja se treba procijeniti.

Umjetnička slika

Ukrao je i skupocjenu umjetničku sliku koju mu je donio šeik Bin Zayed kada je prvi put dolazio u Beograd. Riječ je o milijarderu koji je prilikom svoje druge posjete poklonio tri blindirana Mercedesa, procijenjena na tri miliona eura.

Skupocenu sliku Vučić je u katalogu poklona procijenio na 700 dinara i zadržao je. Za tu sumu se ne može kupiti ni prazno platno u kineskoj radnji.

Jasno je da je Vučić lažno prikazivao vrijednost izuzetno skupih poklona i ukrao ih od građana Srbije“, navodi on.

Šarović poručuje i da je nesumnjivo da ukupna vrijednost poklona koje je Vučić zadržao u svom vlasništvu uveliko prelazi pola miliona eura, koliko su neki procijenili sporni sat.

"Vučić veoma vješto krije svoje kriminalne tragove i krije se iza Skupštine i Vlade Srbije, ali kao što je Al Capone u zatvor otišao zbog utaje poreza, ja vam garantujem da će Vučića otjerati u zatvor zbog zlatne kamile i svih drugih poklona koje je ukrao“, kaže Šarović.