oglasilo se i ministarstvo

Bura u Zagrebu zbog hapšenja navijača. “Grci traže izručenje bez dokaza, kreće borba za Boyse”

Grčko pravosuđe je Evropskim nalogom za hapšenje zatražilo privođenje desetorice pripadnika navijačke grupe "BBB"

Hrvatska policija krenula je s hapšenjem "Bad Blue Boysa" koji su pobjegli iz Grčke nakon nereda u Ateni u kojima je ubijen jedan navijač grčkog kluba AEK.

Grčko pravosuđe je Evropskim nalogom za hapšenje zatražilo privođenje desetorice pripadnika navijačke grupe "BBB". Policija je zasad uhapsila devetoricu.

Petorica su uhapšena u petak, te su dovedeni u sjedište kriminalističke policije u Zagrebu. Nakon toga su dovedeni u pritvor.

Policija prema njima nije provodila nikakvu istragu, već je postupala po Evropskom nalogu za hapšenje.

Prema saznanjima Jutarnjeg lista, grčke vlasti traže da im se hrvatski državljani predaju radi osiguranja procesuiranja krivičnog djela udruživanja u zločinačku organizaciju radi počinjenja krivičnih djela.

Desetorica navijača predmet su interesa zato jer su njihova imena nađena na popisu putnika koji su putovali u Grčku i koji su registrirani prilikom prelaska više graničnih prijelaza.

Za nikoga od navedene desetorice ne postoji dokaz da su sudjelovali u neredima, kao što ne postoji ni dokaz da je iko od 105 privedenih u Grčkoj ubio navijača AEK-a.

Hrvatski sud odlučivat će o tome hoće li udovoljiti zahtjevu Grčke da ih se izruči radi vođenja postupka:

Advokat jednog od uhapšenih tvrdi da nisu priloženi nikakvi dokazi za njegovo klijenta, već ga traže samo zbog toga što je njegovo ime nađeno na listi osoba u rent-a-caru.

Dodaje da će se protiviti izručenju pogotovo što je Hrvarska od 2016. već odbila više od 300 Evropskih naloga, najčešće zbog toga što nije bila garantirano da će se u zemlji u kojoj će se voditi postupak poštivati ljudska prava iztučene osobe.

O slučaju hapšenja navijača oglasilo se i Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske.

"U postupcima Evropskog uhidbenog naloga, u skladu sa Zakonom o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima s državama članicama Evropske unije, Ministarstvo pravosuđa i uprave ne sudjeluje.

Eventualnu odluku o postupanju sukladno izdanoj obavijesti, odnosno mogućoj predaji donosit će nadležna pravosudna tijela, "naveli su iz ministarstva.