monstruozan um

Burna rasprava o smjeni Nešića. On održao žučan govor i tvrdio da mu je vic o žrtvama Srebrenice izvučen iz konteksta

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas razmatra Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH - smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, koju su predložili poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Oni su u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveli da je on, gostujući 21. maja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Ističu da je sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, "stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke trauma najvišeg intenziteta".

"Posebnu težinu u cijelom ovom slučaju bez presedana ima činjenica da je to učinio s pozicije ministra u Vijeću ministara BiH, koji svojim resorom treba da garantuje sigurnost i mir svim građanima BiH, a ne da raspiruje međunacionalnu mržnju negirajući zločin genocida", naveli su predlagači inicijative.

Također su napomenuli da ovo nije prvi put da Nenad Nešić svojim postupcima i govorom mržnje pokazuje "da nije dostojan funkcije koju obavlja, što nije nepoznato javnosti u BiH, ali jeste do sada najgrublji istup preko kojeg svi oni koji žele da pripadaju civiliziranom dijelu svijeta ne bi smjeli da pređu".

Naveli su i da je Nešić, ovim istupom postao potencijalno i počinilac krivičnog djela propisanog odredbama Krivičnog zakona BiH, za koje je zapriječena kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine.

Zastupnici koji su predložili smjenu Nešića i na samoj sjednici su govori o razlozima zbog kojih su je pokrenuli.

Onda se obratio Nešić koji je imao novi skandalozan govor.

"Osjetio sam prijetnje u glasu Čauševića. Ja vas se ne bojim. Želim da se osvrne na optužbe i pokušaj diskreditacije povodom mojih izjava o Srebrenici. Moje riječi su izvučene iz konteksta. Moje namjere nisu bile da povrijedim stvarne žrtve, već da ukažem na stvarno stanje. Imam pravo na svoje mišljenje. U decenijama će se pojaviti nove činjenice, koje neće biti jednostavne ni za Bošnjake i Srbe ni međunarodnu zajednicu. Treba utvrditi istinu, ja sam tada govorio o lažnim žrtvama.

Ponio sam ovo, 88 lica, koja su prema CIPS-u živa, njhova imena i prezimena sa imenima očeva ili jednog od roditelja nalaze se na spomenicima koji se nalazi u MC Srebrenica. Umjesto da pokrente smjenu i zahtjev za smjenu onih koji skrnave takvo mjesto koje bi za vas trebalo biti sveto, zašto ste dozvolili Suljagiću da sahrani tu svog oca koji nema veze s onim što se dešavalo '95. Kada sam pričao taj vic, rekao sa da sam spreman da se pokloni svakoj žrtvi", rekao je Nešić.

Onda je pokazao sliku čovjeka za kojeg je rekao da se zove Anđelko Mlađenović.

"Njemu je glava odjsečena. I u Srebrenici se s njom igralo lopte. Poklonite se ovoj žrtvi. Pokažite da je svaka žrtva ista i svaka suza", naveo je Nešić.

On je rekao da je i on žrtva rata jer je 'protjeran' iz Sarajeva.

"Ali mi sad imamo svoje Istočno odnosno srpsko Sarajevo gdje se osjećamo lijepo", naveo je Nešić.

Odgovorio u je Safet Kešo.

"Treba reagirati na ovakav istup Nešića. Priredio je performans donio da nam pokaže sliku žrtve, ali kada bismo mi Bošnjaci donijeli slike, ja bih svaki put nosio 18 slika svoje porodice i mahao Nešiću ispred nosa. Neke od njih nisam pronašao. Plaćao sam informacije da dođem do njih i da ih dostojno ukopam. Nikada mi napamet ne bi palo da ispričam vic ni o majci žene koja je odgojila zločinca koji je ubio nekog mog. Kakav je to monstruozan um da priča vic o žrtvama. Kakva mišljenja, pa imamo sudove da ne bi živjeli po mišljenjima. Imate pravo na mišljenje ali i obavezu da poštujete presude. Ne zanimate me personalno, ali kao državni ministar ispričali ste vic na televiziji", rekao je Kešo ističući da vic nije sloboda govora.

Čaušević je citirao i Nešićevu izjavu da "novac potrošen za Oružane snage u BiH je uzalud potrošen novac", te naveo da je Nešić izjavio i to da ministar sigurnosti ne osjeća BiH kao svoju domovinu, te da će se odreći državljanstva i plate u institucijama BiH.

"Kakvu poruku ministar sigurnosti šalje kada kaže javno u emisiji da BiH, parafraziram, treba teritorijalno reorganizirati na principu tri države i da niko nikome ne smeta. Uz sve ovo, cijeneći funkciju koju ima, to jeste da predstavlja sve građane države BiH, a ne samo građane iz jednog entiteta, odnosno narod iz kojeg dolazi, smatramo da se ovakve izjave moraju na adekvatan način sankcionisati", istaknuo je Čaušević.

Kaže da je znao ministar Nešić i reagovati, podsjetivši da je reagovao kada je u pitanju pokretanje disciplinskog postupka protiv uposlenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela zbog tetovaže 'za dom spremni'.

"Ali niste ministre reagovali i to sam dobio u odgovoru na pitanje šta ste konkretno poduzeli da, između ostalog, učinite dodatan napor i da se riješi slučaj napada na povratnika Osmana Mehanovića iz Bratunca. Kazali ste u tom odgovoru lično meni da to nije u vašoj nadležnosti, odnosno da to nije nešto šta trebate vi raditi", kazao je Čaušević.

Nešića je branio SNSD-ovac Milorad Kojić koji je reagirao na to što je Čaušević kazao da se desila agresija na BiH.

"Nećemo mi dozvoliti da omalovažavate naše žrtve. Rekli ste agresija. Kako je Dejton okarakterizirao rat? Tragični sukob u regionu. Znate ko je počinio agresiju? Mudžahedini koji su u odsjecali glave i palili tijela. Nešić se pozvao na izvještaj međunarodne komisije RS koja je rekla da tamo nije bilo genocida", rekao je Kojić.