deratizacija

Bura u Skupštini KS zbog firme Ramiza Turulje: Namještaju mu posao deratizacije?

U toku je sjednica Skupština Kantona Sarajevo, a burna rasprava razvila se već na prvoj tački nastavka zasjedanja.

Naime, zastupnici su raspravljali o Odluci o izmjena Odluke o obaveznoj preventivnoj sistematskoj deratizaciji na području Kantona Sarajevo.

Uvodnu riječ imao je ministar zdravstva Enis Hasanović, koji je i predlagač.

On je istakao da se deratizacija u KS nije uradila već dvije godine te da će izmjenom Odluke omogućiti realizaciju tendera za kompanije koje to rade.

Javio se za riječ zastupnik SDA Haris Zahiragić koji je kazao da je cilj izmjena ustvari pogodovanje firmi bliskoj NiP-u, odnosno firmu u vlasništu Ramiza Turulje 'Zdrava Sredina'.

"U dvadesetak odgovora iz javnih ustanova dobio sam skoro isto toliko odgovora da je posao deratizacije dobijala upravo ova firma. Ove godine ta firma je dobila posao, izvan sistemske deratizacije, na Univerzitetu Sarajevo", rekao je Zahiragić.

I zastupnik SBiH-a Muamer Bandić kazao je da je dobio poruke od građana koji upozoravaju na to da se ovaj tender namješta.

On je nakon pauze koju su tražili kazao da su u međuvremenu odlučili da budu suzdržani jer nisu uvjereni da se radi o nužnoj odluci i da se ne pokušava 'namjestiti' posao.

Zastupnik SDP-a Samir Avdić kazao je da to nije tačno i da se mijenjaju samo određeni članovi kako bi se konačno deblokirao posao vezano za deratizaciju.

Zahiragić se ponovo javio objašnjavajući da se radi o namještanju.

On je kazao da je Ministarstvo izdavalo rješenje za firme koje imaju skladište i sve što je potrebno za 10 tone otrova koje treba pravilno skladištiti i čuvati.

"Ne trebamo mi sad smanjivati kriterije i pojačavati konkurentnost. Ova firma o kojoj sam govorio radi svake godine deratizaciju nekim javni firmama. A počelu su to raditi kada su navodno zaposlili 50 invalida. Kako da ja ne sumnjam da će ona dobiti i ovu sistemsku deratizaciju iako nema uslove za to, ali ima političku podršku?", naveo je Zahiragić.

"Ministarstvo zdravstva nam je falsificiralo razloge zašto mijenjaju ovu odluku. Dovode nas u zabludu. Priča oko para i tendera je neistinita. Ako ministrstvo i Vlada nama dostave materijale s neistinitim informacijama, onda se trebamo zapitati zašto se to dešava", rekao je Zahiragić.

On je onda pročitao žalbu koja je oborena od strane komapniaj Zdrava sredina u kojoj se navodi da ne ispunjava dva uvjeta.

"I ta dva uvjeta mi sad ukidamo. Je li to slučajno", rekao je Zahiragić.

On je istakao da se mora voditi računa o tome da se nabavljaju ispravni otrovi.

"To je 13 tona otrova. Šta to može uraditi flori i faunu ako se to ne uradi dobro? Ako je neko spreman rizikovati i smanjiti uslove, pa riskirati ekološku katastrofu, neka digne ruku na ovo", istakao je Zahiragić.

Na kraju Odluka ipak usvojena sa 20 glasova 'za'.