Politika

Burna rasprava u studiju HRT-a. Konaković: Evo vam rješenje za Izborni zakon – neka Milanović pozove Dodika u rusku ambasadu i dogovore indirektni izbor

Burna rasprava vodila se se večeras u studiju HRT-a u emisiji Otvoreno gdje su glavna tema bili Opći izbori u BiH.

Gosti u studiju bili su šef diplomatije Hrvatske Gordan Grlić Radman, zastupnik Domagoj Hajduković, Božo Ljubić, te Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Grlić Radman na početku je kazao kako Hrvatska ulaže velike diplomatske napore da dođe do izmjena Izbornog zakona ‘koji diskriminira Hrvate’.

On je najavio da će Hrvatska nastaviti to raditi, te je istekao da ne smatra da je to miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH

Ljubić je tvrdio da je pogrešno govoriti da će se izbori “održati po starom zakonu”, jer zakon ne postoji.

“Ustavni sud je izbrisao dijelove zakona, tako da on ne postoji”, rekao je Ljubić.

Konaković je potom kazao da se kompletno pitanje izbora i Izbornog zakona politizira i da se prešlo u predizbornu kampanju.

“Prije svega HDZ i SDA to rade. Slušamo sad i prijetnje. Mi ne trpimo prijetnje, te poruke o trećem entitetu. Spremni smo na razgovore kako bi našli rješenje”, naveo je Konaković pa nastavio:

“Vi morate Hrvatima u Hrvatskoj objasniti kako su im glavni partneri postali ljudi u RS odakle je protjerano 93 posto Hrvata.

Milanović treba objasniti kako je došao od toga da Hrvati iz BiH ne trebaju glasati u Hrvatskoj jer ne plaćaju porez do toga da ovako priča. S nama nećete tako razgovarati.

Ovo je sukob HDZ-a i SDA i to prenose na narode, a prelako se dogovaraju o imenovanjima, novcu, famoznim upravnim odborima”, rekao je Konaković.

Radman je potom kazao da Hrvatska želi BiH vidjeti kao funkcionalnu državu.

“Žao nam je da se naš doprinos tu ne vidi. U interesu nam je stabilna BiH, a Džaferović kaže da se susjedi miješaju. Ko govori o tome? Hrvatski narod treba našu pomoć, nije stvar HDZ-a nego malih strančica koje su okupljene u HNS-u, ovdje je ugrožen hrvatski narod u BiH”, naveo je Grlić Radman.

Hajduković je također kazao da se Hrvatska mora baviti tim pitanjem, ali da ne vjeruje da će se išta promijeniti prije izbora.

Ljubić je potom odgovorio Konakoviću da niko ne prijeti teritorijalnim preustrojem.

“Nad Hrvatima se provodi političko nasilje.

Taj zaključak HNS-a glasi da ukoliko se nastavi dekonstituiranje hrvatskog naroda da će HNS poduzeti pravne korake ka novoj organizaciji ustroja BiH. To neki tumače kao treći entitet. Neka prestanu dekonstituiranjem Hrvata”, naveo je Ljubić.

Konaković je potom kazao da se neće pregovarati više o Izbornom zakonu te da će se izbori održati po trenutnom.

Potom je nabrojao koliko HDZ ima delegata u domovima naroda potencirajući da ova stranka postavlja više od dvije trećine delegata, te da drži kompletan sektor finansija, kao i veliku većinu pravosuđa.

A onda je predložio rješenje za Izborni zakon.

“Evo rješenja. Neka Milanović pozove Dodika, neka se nađu u ruskoj ambasadi u Zagrebu, to im je prikladno, i dogovore indirektno izbor I eto imamo rješenje za 15 minuta. To podržavaju sve stranke, samo se pred Dodikom pravi ustupak”, naveo je Konaković.

Odgovarajući ponovo Ljubiću o prijetnjama Dragana Čovića, Konaković je kazao da to neće proći.

“Mi smo narod koji se odbranio od nadmoćnijeg agresora i nezgodni smo pod pritiskom. Kako ste došli u situaciju da kada pada nova željezna zavjesa, kada se svijet dijeli zbog svega što Rusija radi, da vam bude partner Dodik koji je radi u interesu Rusije?”, pitao je Konaković.

Ljubić je kazao da ne postoji “sprsko-hrvatsko” partnerstvo, te je kazao da je to partnerstvo iz nužde uslijed ‘političkog nasilja nad Hrvatima’.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare