Udruženje logoraša

Burne reakcije na promociju u Mostaru: Valentin Ćorić bio je gospodar života i smrti u kazamatima kroz koje je prošlo 20.000 ljudi

Udruženja logoraša grada Mostara oglasilo se u vezi najave mostarske promocije knjige Valentin Ćorić, navodeći kako je „kroz kazamate u kojima je gospodar života i smrti bio Valentin Ćorić“ prošlo preko 20.000 logoraša koji su tamo mučeni i ubijani.

„Koliko je zlo u ovom 'pokajniku' pokazuje njegova današnja promocija knjige u kojoj on opisuje svoj boravak u hotelskim prostorijama Haškog tribunal, a da pri tom ne spominje na koji se način lažno pokajao kako bi bio pušten na prijevremenu slobodu. Godinama ukazujemo na pogubnost njegovanja politike koja je presuđena u Haagu i za koju ni šest godina nakon izricanja presude ne prestaje negiranje iste od strane političkog vrha Republike Hrvatske i sljedbenika UZP politike u Bosni i Hercegovini oslikane u liku Dragana Čovića“, navodi se u priopćenju spomenute udruge.

Dalje se navodi kako „zatvaranja očiju od strane pravosudnih organa i Tužilaštva u Bosni i Hercegovini hrani to sjeme zla i samo je pitanje kada će isto proklijati i nastaviti utrtim stopama Franje Tuđmana, Mate Bobana, Gojka Šuška i presuđene šestorke“.

„Svakodnevno ponavljanje laži i negiranje zločina počinjenog od strane HVO-a povećava opasnost od ponovnog oživljavanja presuđene ideje, a o tome bi trebali da vode računa svi oni probosanski 'moćnici' koji se danas ogrću zastavom i zaklinju u vjernost ovoj našoj prelijepoj domovini. Današnja promocija nije pokajanje nad učinjenim nego žal za onim što nisu uspjeli dovršiti tj. etnički očistiti prostor, protjerati, ubiti opljačkati, raseliti i kako njihov tvorac moderne Hrvatske kaže “humano preseliti“, stoji u priopćenju Udruženja logoraša Mostar.