niz pitanja

Čampara: Kako i zašto su odmah pušteni navodni bombaši na Čengićevu kuću? Ako nema dokaza, zašto su ti ljudi uopće uhapšeni?

Skupština Kantona Sarajevo nastavila je sjednicu čija je tema sigurnosna situacija u glavnom gradu BiH.

Zanimljivu diskusiju imao je zastupnik Aljoša Čampara (NiP) koji je problematizirao slučaj bacanja bombe na kuću načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića.

Naime, ubrzon nakon incidenta, uhapšene su dvije osobe, ali su nakon 24 sata puštene na slobodu od strane Općinskog suda u Sarajevu.

"Riječ je o ozbiljnoj situaciji i ozbiljnom događaju o kojem smo imali priliku čitati na način da su počinioci pronađeni i uhapšeni.

Samo nekoliko dana poslije, navodno identifikovane osobe su oslobođene, a objašnjenje zbog kojeg su pušteni je zbunjujuće za sve građane i ulijeva nesigurnost. Sud je u obrazloženju rekao da im nije dostavljen niti jedan relevantan dokaz da su privedene osobe počinioci.

Kako je to moguće? Čiji je to propust?

Na osnovu čega su onda privedeni i je li onda to samo predstava za javnost?

Šta je radila policija i šta je radilo tužilaštvo u ovom slučaju kada sudu nisu dostavili niti jedan dokaz? Niko nije ponudio razumne odgovore za ovakav propust. Još jednom svjedočimo prebacivanju odgovornosti", istakao je Čampara.