Politika

Čampara o novom direktoru OSA-e: Treba da bude neko ko je častan i ima urednu diplomu

Aljoša Čampara, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (NiP) u jučerašnjoj emisiji Špica govorio je o svim političkim aktuelnostima ovih dana. Osvrnuo se na rad Skupštine KS, ali i formiranje Vlade FBiH. Također je govorio i o odnosima unutar Osmorke, kao i novom direktoru OSA-e.

To nije demokratski pristup, nego anarhija

Kada je riječ o blokadama na nivou Federacije BiH, Čampara je kazao:

"Ukoliko zaista bude blokade očekujem reakciju visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta. Isto tako očekujem politička partija ili partije koje imaju većinu i to dokažu potpisima zastupnika, u tom momentu ne postoji niti jedan razlog da to može jedan pojedinac blokirati. To nije demokratski pristup, nego anarhija koja nas vodi u jedan sasvim suprotan pravac", kazao je Čampara.

Javnosti je godinama unazad poznato da SDA ima određeni mehanizam. Više puta su ponovili da ne odustaju od vlasti na nivou FBiH.

Na pitanje je li izgledno da ih vidimo u vlasti, Čampara je kazao:

"Ukoliko SDA sa DF-om i drugim partnerima, kao i sa HDZ-om se dogovori može skupiti 50 plus jedan onda treba da budu u vlasti. U tom trenutku neko ko je potpredsjednik iz SDP-a nema pravo da opstruira vlast. To se onda isto odnosi i na SDA. Nemaju pravo to da rade. Informacije sa terena govore da je Osmorka stabilna u tom smislu na području Federacije BiH. Mislim da je to apsolutno sve dogovoreno. Znam da su čak i resori podijeljeni među strankama. Ne vidim niti jedan razlog da se ovo ne nastavi", kazao je.

Čampara o novom direktoru OSA-e

Osvrnuo se i na odnose unutar koalcije Osmorka.

"Situacija je trenutno zadovoljavajuća. Naravno, bilo je tenzija i uvijek će ih biti. Čim imate toliko stranaka ne možete očekivati da svi isto misle. Iz opravdanih razloga SDP se ljutio. Mislim da su se te stvari i prevazišle", istaknuo je.

Na samom kraju u emisiji na TVSA prokomentarisao je i smjenu rukovdstva OSA-e.

"Smjena je sigurna. Čovjek kojem je istekao mandata i stekao je sve uslove za penziju. Poznati su i njegovi skandali sa diplomama. Dakle, moj favorit je neko ko je častan, ima urednu diplomu i koji će se pridržavati zakona i koji će se bojati zakona u BiH. Ne znam ko će biti. Insitucija koja mora imati dobre odnose sa međunarodnim institucijama. Nikog nisam predložio. Nemam lične ambicije. Sve što ste mogli čuti u medijima da sam za nekog to su gnusne laži. Spominju da sam za neke ljude koje nikada nisam u životu vidio", zaključio je Aljoša Čampara.