Politika

Čampara: SDA kuka oko gubitka vlasti, kao da je mrtva glava. Bit će određenih opstrukcija

O aktuelnoj političkoj situaciji, posebno u Federaciji BiH, za emisiju Polis na TVSA govorio je Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, član predsjedništva Naroda i pravde i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Čampara je svakako komentarisao i političko ponašanje SDA.

Treba nam neko sa ispravnom diplomom

Kako će dalje teći proces formiranja vlasti u Federaciji, ko ga blokira, kakvi su trenutni odnosi u još aktuelnoj federalnoj vladi i hoće li Visoki predstavnik nešto poduzeti, su samo neka od pitanja o kojima je govorio za TVSA.

S obzirom na to da je Almir Džuvo danas izabran za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije, Čampara je rekao da je zadovoljan tim ishodom, jer Džuvo posjeduje osobine koje je Čampara jednom prilikom naveo kao poželjne osobine koje treba imati direktor OSA-e. Za njega je najbolji izbor neko ko je častan i pošten, sa ispravnom diplomom. Prema njegovim riječima, Džuvo posjeduje sve od navedenog.

“Neko ko je falsifikovao diplomu, ne može biti direktor OSA-e. To je u ovom slučaju bio Osman Mehmedagić. To je sramota za državu i institucije. On je OSA-u privatizirao za potrebe jedne političke partije. Davno je takav čovjek trebao biti sklonjen sa te pozicije. Ja se iskreno nadam da će se te državne institucije, kao što je OSA, vratiti prvenstveno Bosni i Hercegovini i njenim građanima. I da više nikad niko od političkih predstavnika i predsjednika ne može imati uticaj na direktora OSA-e“, rekao je Čampara.

U posljednje vrijeme je Milorad Dodik počeo prijetiti raspadom koalicije, a Čampara je to prokomentarisao na sljedeći način.

Oko nekih pitanja nema rasprave

“Nama nije doktor propisao da moramo učestvovati u vlasti. Postoje neke stvari oko kojih se ne trebamo raspravljati i ne trebamo ubjeđivati. Postoje stvari koje ne treba dokazivati i postoje crvene linije ispod kojih mi nikada nećemo djelovati. To se posebno odnosi na državni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, nadležnost državnih institucija, kao što je državna imovina, čiji je titular država. Zatim je tu i pitanje genocida u Srebrenice. To su neka pitanja oko kojih nema rasprave.

Dodik ima pravo da misli i radi ono što on hoće, ali isto tako mora znati da i mi imamo pravo da mislimo i radimo što hoćemo. Posebno ako to radimo u skladu sa vanjskopolitičkim prioritetima Bosne i Hercegovine koji su usvojeni. Mi slijedimo politiku Evropske unije. Ukoliko neko misli da bismo mi trebali podržavati Rusiju, koja je izvršila agresiju na nezavisnu državu Ukrajinu, mi to nikad nećemo uraditi. I toga mora biti svjestan i Dodik i svi oko Dodika. Mi imamo utabanu stazu, koja je trasirana prije 30 godina i znamo kuda idemo“, naglasio je on.

Dalje naglašava kako nije za to da se u vlasti mora biti pod svaku cijenu, jer interes građana i države je nešto s čim se ne može trgovati.

Na pitanje da li se može očekivati blokada rada Vlade, Čampara je rekao kako postoje mnogo važnije stvari oko kojih se treba raspravljati, a blokada nije jedna od njih.

“Mi nismo za blokade, mi smo tu da pružimo ruku, da razgovaramo o ekonomiji, o vladavini prava, o socijalnoj pravdi, o 14 prioriteta Evropske unije. Oko tih stvari možemo pregovarati. Nismo ljudi koji žele praviti konflikt. Ali ne možemo mi pregovarati o genocidu u Srebrenici. O tome nema rasprave. Mi ne možemo podržavati negatore genocida. Želimo mir i stabilnost na ovim prostorima, da se bavimo ozbiljnim problemima građana BiH.”

Proces se pokušava blokirati

Neizbježno je bilo i pitanje novimenovanog rukovodstva Federacije i još uvijek neispunjenog mjesta predsjednika Federacije. S obzirom na to da su za sutra zakazani sastanci kako bi se donijela međusobna odluka između Bradare, Lende i Stojanovića, Čampara je reko kako je evidentno da se njih troje ne mogu dogovoriti, te da se proces pokušava blokirati.

“Mislim da će se odluka pokušati blokirati, ali evidentno je da njih troje ne mogu naći kompromis. Očekujem da će Predstavnički dom donijeti odluku. Veoma brzo bi se trebao izabrati predsjednik Federacije. Očekujem da će tu biti određenih opstrukcija.”

Dalje navodi kako mu nije jasno zbog čega i dalje traje “kuknjava oko gubitka vlasti, kao da je mrtva glava”, misleći time na SDA.

Čampara o SDA

Čampara je potom kazao da SDA ako ima većinu neka oformi Vladu FBiH.

“SDA ako ima većinu, neka oformi Vladu, u redu je biti i pozicija i opozicija. Tako se jača politički imunitet. Nije mi jasna kuknjava za gubitkom vlasti, kao da je mrtva glava. SDA nema koalicioni kapacitet. Ovdje nijedna stranka ne može sama“, kaže Čampara govoreći o SDA.

Potom je dodao:

“Ne može neko ko je posredno izabran blokirati život u Federaciji. Dolazimo u jednu šizofrenu situaciju da se petljaju neke stvari u kojima su samo oni (SDA), predstavnici bošnjačkog naroda. Ne razumijem taj narativ koji se stalno predstavlja. Nije dobro prijetiti međunarodnoj zajednici da će se Bošnjaci okrenuti mimo Amerike, Rusije, Kine. To su opasne poruke. Mi trebamo biti sretni što su nam prijatelji Sjedinjene Američke Države. Ne možemo to odbijati. SAD su samo za budžet odbrane izdvojile 780 milijardi. Sada se pojavljuju neki balavci koji kažu da ćemo se okrenuti politici Rusije i Kine“, kaže Čampara.