Vijesti

Carl Bildt poslao poruku povodom 25. godišnjice Dejtona. Spomenuo i Aliju Izetbegovića

Tokom tri sedmice mirovnih pregovora 1995. godine u Daytonu postignut je jedan mirovni sporazum koji je jedinstven u skorijoj historiji Evrope, kompromisni mir iz nužde, poručio je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Carl Bildt u video poruci koju je objavio na Twitteru povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Bildt je podsjetio na 3,5 godine brutalnog rata koji je odnio više od stotinu hiljada života, prouzrokovao genocid, prisilio milione ljudi da pobjegnu od svojih domova te prouzrokovao enormnu materijalnu štetu.

„Postignut je mir koji niko nije mogao da slavi, ali je svako mogao da prihvati”, rekao je Bildt.

Prisjetio se i izjave predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića iz tog vremena da to nije bio najbolji mogući sporazum, ali jeste za to vrijeme.

PROČITAJTE  Raport otkriva detalje: Alisa Mutap saslušavana sat i po, tužiocu rekla da je spremna na provjeru njene amnezije

“Dejtonski sporazum je dao Bosni temelj, a ne plafon”, naveo je Bildt, te izrazio razočarenje time što politički lideri nisu iskoristili mogućnosti koje nudi Dejtonski sporazum, Ustav BiH, te proces EU integracija.

“Previše njih su predugo doživljavali taj mir više kao nastavak rata drugim sredstvima”, naveo je Bildt.

Pozvao je građane da gledaju prema budućnosti i rade zajedno u BiH, regiji i Evropi.

“Trebamo se sjećati svega što se dogodilo i izvući lekcije iz toga kako bi mogli početi graditi mir za sve u Bosni, na Balkanu i u Evropi. To je ostavština Daytona”, rekao je Bildt.

PROČITAJTE  Milanović opet provocira: Kao da je deklaraciju NATO-a pisao NVO iz Sarajeva


Povezani postovi: