španija

Čarobni Madrid godišnje posjete milioni turista iz cijelog svijeta. A imaju šta i vidjeti

Madrid je glavni i najveći grad Španije koji godišnje posjete milioni turista iz mnogih dijelova svijeta.

Grad Madrid je 2023. godine zabilježio više od 10,6 miliona posjetilaca, od kojih 54 posto međunarodnih i 46 posto domaćih, i 22 miliona noćenja. Najviše stranih turista stiglo je iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a potom slijede Italija, Francuska, Meksiko i Velika Britanija, pokazuju podaci španskih turističkih agencija.

Glavni grad Španije je jedan od najposjećenijih gradova na svijetu. Grad nudi bogatu kombinaciju arhitekture, historijskih lokacija, jedinstvene kulture i kuhinje te još mnogo toga. Palacio Real, Gran Via, park Retiro i tržnica El Rastro samo su dijelić onoga što čini Madrid i njegovu kulturnu i historijsku ponudu.

Madrid se nalazi u centralnom dijelu zemlje. Prema posljednjim podacima, u užem dijelu grada živi oko 3,3 miliona stanovnika, dok u široj regiji, unutar metropolitanskog područja grada živi oko 6,5 miliona stanovnika.

Time je Madrid nakon Londona i Berlina treći najveći grad Evropske unije (EU). Također je glavni grad provincije i istoimene autonomne regije.

Madrid je važan nacionalni i međunarodni trgovački i finansijski centar, čija se ekonomska snaga ogleda u njegovim širokim i prostranim avenijama i bulevarima.

Grad je također političko, upravno i kulturno središte Španije, u kojem je sjedište španske vlade, a ovdje rezidiraju i španski kralj, te katolički biskup.

Madrid je i važan akademski centar sa šest univerziteta, brojnim naučnim institutima, visokim i višim školama, te akademijama, a ovdje se nalaze i brojni muzeji poput Muzeja Prado, teatri i ostale kulturne nacionalne i strane institucije.

Madrid leži na rijeci Manzanares u centralnom dijelu Iberijskog poluostrva. Glavni grad Španije je gotovo bez prekida od 1561. godine. Grad se nalazi na uzvišenoj ravnici oko 300 kilometara od najbliže lokacije uz more. Klimu Madrida karakterišu topla ljeta i hladne zime.

Madridska urbana aglomeracija ima jedan od najvećih Bruto domaćih proizvoda (BDP) u EU i njen uticaj u politici, obrazovanju, zabavi, životnoj sredini, medijima, modi, nauci, kulturi i umjetnosti doprinosi njenom statusu jednog od glavnih svjetskih gradova.

Prvo naselje na području današnjeg Madrida osnovao je arapski emir Muhamed I. u drugoj polovici 9. stoljeća (između 860. i 880. godine), podižući gradinu vojnog te vjerskog karaktera na lijevoj obali rijeke Manzanares, na mjestu gdje se danas nalazi kraljevska palača.

Veći značaj Madrida počeo je u srednjem vijeku, 1561. godine, kada ga je kralj Filip II proglasio prijestolnicom Kraljevine Kastilje i Leona, te iz Toleda, dotadašnje prijestolnice, u njega preselio i svoj dvor.