Italijansko ostrvo Sardinija nalazi se usred Tirenskog mora i posmatra Italiju iz daljine.
Okružen obalom dugom 1.849 kilometara s bijelim pješčanim plažama i smaragdnim vodama, kopneni pejzaž otoka se brzo uzdiže i formira brda i neprobojne planine.
I upravo unutar ovih oštrih krivina pastiri proizvode casu marzu, sir pun crva koji je 2009. godine Guinnessova knjiga svjetskih rekorda proglasila najopasnijim sirom na svijetu.
Sirne muhe, Piophila casei, polažu jaja u pukotine koje se formiraju u siru, prenosi CNN.
Crvi se izlegu, probijaju se kroz pastu, probavljaju proteine u procesu i pretvaraju proizvod u meki kremasti sir.
Zatim prodavač sira otvori vrh – koji crvi gotovo da nisu dotakli – da izvuče kašiku kremaste poslastice.
Nije trenutak za one malodušne. U ovom trenutku, ličinke iznutra počinju mahnito da se previjaju.
Neki lokalni stanovnici vrte sir kako bi spojili crve sa sirom. Drugi to vole prirodno. Otvaraju usta i jedu sve.
Ako ste u stanju da savladate razumljivo gađenje, marzu ima intenzivan okus koji podsjeća na mediteranske pašnjake i začinjen s okusom koji ostaje satima.
Neki kažu da je afrodizijak. Drugi kažu da bi to moglo biti opasno za ljudsko zdravlje jer crvi mogu preživjeti ugriz i stvoriti mijazu, mikro perforacije u crijevima, ali do sada nijedan takav slučaj nije povezan sa casu marzuom.
Sir je zabranjen za komercijalnu prodaju, ali ga stanovnici Sardinije jedu stoljećima, uključujući i ličinke.
„Najezda crva je čar i užitak ovog sira“, kaže Paolo Solinas, sardinijski gastronom.