Predstavničk dom PS BiH

Čavara o zaključcima hitne sjednice: Neki su prepisani iz Ustava, a neki van naše nadležnosti

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Marinko Čavara (HDZ) ističe da je teško kazati koliko će zaključaka biti usvojeno na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH.

Kako je kazao, neki od zaključaka su prepisani iz Ustava BiH, dok su drugi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.

"Neki od zaključaka su za evropski put, a mi smo kao HDZ za tu opciju, kao i za ubrzanje početka pregovora sa EU o članstvu BiH. Neki zaključci su bespotrebni, jer nalažu da nekoga pozovemo da poštuje zakon", kazao je Čavara.

Ističe da bi svakom stanovniku BiH trebala biti normalna potpora na evropskom putu, neovisnosti i cjelovitosti BiH, kao i Ustavu i njenim zakonima.

Smatra da vlast u BiH djeluje u složenim okolnostima, gdje međunarodni zvaničnici nisu usaglašeni sa parlamentarnom većinom već djeluju mimo stavova.

"Imali smo pozitivan trend donošenja zakona koje je od nas tražila EU, a potom iznenađujuće nametanje promjena Izbornog zakona, nakon čega imamo još složeniju situaciju. Te promjene nisu ništa posebno donijele osim pogoršanja odnosa", objasnio je zastupnik.

Napomenuo je da bi volio da "dobijemo potpuni integritet izbornog procesa na način da svaki narod može birati predstavnike na mjestima gdje je to Ustavom predviđeno i da ne bude nikakvih devijacija od onoga što je zakonom propisano".

Rekao je da bi institucije države trebale da odlučuju neovisno od želja onih koji bi nešto drugo radili u BiH.