napadi na elektranu

Čelnik međunarodne agencije upozorio na rizik od nuklearne katastrofe u Zaporožju

Zaporožje

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pozvao je na "maksimalnu suzdržanost" nakon nedjeljnih napada dronovima na nuklearnu elektranu u Zaporožju (ZNPP), za koje je rekao da su značajno povećali rizik od nuklearne nesreće.

"Direktni napadi na ZNPP označili su veliku eskalaciju opasnosti od nuklearne nesigurnosti i sigurnosti u Ukrajini", kazao je generalni direktor IAEA Rafael Grossi na posebnom sastanku Odbora guvernera agencije od 35 zemalja.

Sastanak je sazvan na zahtjev Rusije i Ukrajine kako bi se razgovaralo o napadima na ZNPP, koji su pogodili kupolu reaktora bloka šest, te izazvali najmanje jednu žrtvu. To su bili prvi napadi od novembra 2022. koji su direktno ciljali ZNPP.

Iako je Grossi kazao da nedjeljni napadi "srećom nisu ugrozili nuklearnu sigurnost na ozbiljan način", napomenuo je da je još jedan napad dronom na ZNPP u utorak "zlosutan pokazatelj očigledne spremnosti da se ti napadi nastave".

Čelnik IAEA pozvao je donosioce odluka u vojsci da se suzdrže od bilo kakvih radnji koje krše principe agencije, kako bi spriječili nuklearnu nesreću i osigurali integritet ZNPP. Također je pozvao međunarodnu zajednicu da radi na deeskalaciji situacije u elektrani i kazao je da iduće sedmice o tome obavijestiti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za insceniranje napada na ZNPP. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak da je nedavno granatiranje elektrane "veoma opasna provokacija", s negativnim posljedicama. Međutim, Ukrajina je negirala bilo kakvu umiješanost u napade dronovima.

IAEA nije zauzela stav o tome ko je kriv.

ZNPP je najveća nuklearna elektrana u Evropi, ukupnog kapaciteta od šest gigavata. Krajem februara 2022. Rusija je preuzela kontrolu nad postrojenjem, podsjeća Xinhua.