Ravnogorski pokret

Četnici se okupili kod Višegrada: Odali počast Draži Mihailoviću uz pjesmu Sprem'te se, sprem'te, četnici

Tokom obilježavanja bili su prisutni pripadnici EUFOR-a i MUP-a RS

Pripadnici ravnogorskih pokreta iz Bosne i Hercegovine i regiona, te njihovi sljedbenici odali su počast četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću i njegovim saborcima u Dobrunskoj Rijeci, poznatijoj kao Draževina, uz puštanje sa razglasa tradicionalne četničke pjesme.

Više od stotinu sljedbenika ravnogorskih pokreta obilježilo je 13. mart bez uobičajenog skupa u Višegradu i postrojavanja na Trgu palih boraca, nakon što ga je prije nekoliko godina zabranilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), prenosi Detektor.

Organizator obilježavanja Drago Glogovac kazao je da se broj, u odnosu na ranije godine, smanjio, kako zbog zabrane okupljanja u Višegradu, tako i pandemije koronavirusa, uz objašnjenje da je “ranijih godina bilo i nekoliko stotina ravnogoraca.”

“Mi postojimo više od 20 godina, nikada nije nijednog incidenta bilo sa strane, a svaki pojedinac koji napravi incident ima da odgovara, jer svako je punoljetan. Nek odgovara za svoje postupke jer niko iza njega neće stati od nas”, kazao je Glogovac.

Obilježavanju su prisustvovali Slavko Aleksić i Risto Lečić, koje je Državni sud sa Dušanom Spasojevićem osudio na po pet mjeseci zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. Njih trojica su prije izdržavanja kazne zatvora otkupili svoje kazne, o čemu je Detektor ranije pisao.

Sladojević se, prema presudi, u svojstvu predsjednika Ravnogorskog pokreta, obratio na skupu održanom 10. marta 2019. u Višegradu i pozdravio Aleksića, dok se, između ostalog, navodi da je tom prilikom puštana pjesma “Sprem‘te se, sprem‘te, četnici”, koja izražava prijetnju i nasilje.

Ista pjesma puštena je i danas u Draževini, gdje se ravnogorci tradicionalno okupljaju svake godine povodom godišnjice hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića u Manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Radan Osojić pozvao je ravnogorce na ujedinjenje i poštovanje Srpske pravoslavne crkve, uz poruku onima kojima smeta njihovo okupljanje da ih puste da budu ono što jesu i da oplakuju i slave svoje heroje.

“Neka nas puste da živimo u najljepšim zemljama, neka nas puste da živimo u Crnoj Gori, Srbiji, u Republici Srpskoj, neka nas puste da sanjamo i molimo Boga da sve ovo što sam rekao jednog dana bude jedna država”, poručio je on.

Mihailović, četnički vođa, osuđen je na smrt 1946. godine zbog veleizdaje i saradnje s nacističkom Njemačkom. Njega je Viši sud u Beogradu rehabilitirao 2015. godine.

Okupljanju su prisustvovali ravnogorci iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije te Mađarske, a podršku su im pružili i članovi Moto kluba “MC Srbi” iz Srbije. Detektor je u ranijim istraživanjima pisao da, osim širenja neonacističkih simbola, prema sigurnosnim izvorima, ovaj klub širi mržnju i netoleranciju.

Cvjetko Radović Mađar stigao je iz Mađarske kako bi se pridružio prijateljima ravnogorcima. Kaže da to radi svake godine, bez izuzetka, i dolazi na svako okupljanje ravnogoraca od Bileće do Ravne Gore.

Prisutni članovi i simpatizeri Ravnogorskog pokreta nosili su uniforme, kape s kokardama, majice s likom Mihailovića te ruske, srpske i ravnogorske zastave, a na samom ulazu u Manastir bio je postavljen štand na kojem su posjetitelji mogli kupiti neka od obilježja. Na objektu koji je predviđen za druženje ravnogoraca nakon obilježavanja, postavljen je veliki transparent s natpisom “Kad se vojska na Kosovo vrati”.

Tokom obilježavanja bili su prisutni pripadnici EUFOR-a i MUP-a RS.