Svijet

Charlie Hebdo objavio karikaturu o zemljotresu. Izazvao bijes i oštru reakciju turske javnosti

Francuski časopis Charlie Hebdo sinoć je na Twitteru objavio karikaturu posvećenu jučerašnjim zemljotresima koji su pogodili jug Turske i sjeverozapad Sirije. Karikatura je izazvala bijes u dijelu turske javnosti koja ju je protumačila kao ismijavanje svoje zemlje, ali i tragedije. U kojoj je prema posljednjim podacima smrtno stradalo više od 7200 ljudi, piše turski državni televizijski kanal na engleskom jeziku TRT World.

Karikatura, koja je objavljena pod naslovom “karikatura dana”, prikazuje srušene i oštećene zgrade. Te preokrenute automobile i ruševine. “Zemljotres u Turskoj”, piše u gornjem desnom kutu karikature. “(Nije) čak ni trebalo poslati tenkove”, stoji na dnu.

Motiv autora je vjerojatno bio ukazati na odnos turskih vlasti prema Kurdima. Korisnici interneta su vrlo brzo počeli izražavati bijes i frustraciju zbog navedenog crteža. Nezadovoljstvo nisu skrivale ni javne osobe.

“Moderni barbari! Utopite se u svom bijesu i mržnji”, napisao je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin na Twitteru. Abdurrahim Boynukalin, turski političar i londonski predstavnik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), kazao je da časopis “ne poštuje nikakva ograničenja u svojoj potrazi za kontroverzama”.

Charlie Hebdo je već objavljivao karikature proroka Muhameda, mrtve djece migranata, žrtava virusa, pape, židovskih vođa i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Iranske vlasti su u januaru zatvorile francuski institut u Teheranu. Zbog toga što je francuski satirički časopis Charlie Hebdo objavio karikature vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare