imamo recept

Cigara burek puno je brže gotov od klasičnog, nećete ni paliti rernu: Hrskav je i ukusan

Burek može biti motani, može biti u trokutu, a može biti još puno toga. U Turskoj, koja mu je, kako mnogi tvrde, domovina, vrsta bureka imate koliko hoćete, a jedna od tih vrsta naziva se sigara böreği ili sigara borek odnosno cigara burek ili cigar burek, ovisno o prijevodu.

Ova se vrsta razlikuje od ostalih po svom karakterističnom duguljastom obliku koji podsjeća na cigarete, ali i po načinu pečenja: umjesto da se peče u rerni, prži se u vrelom ulju. Najčešće se puni mesom, no skoknete li do Turske naići ćete i na druge vrste nadjeva.

Sastojci

  • 500 g kora za pite
  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 luk
  • 1 bjelance
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so, biber
  • ulje za prženje

Priprema

Na maslinovom ulju dinstajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša, dodajte mu mljeveno meso, posolite i pobiberite pa dinstajte dok meso ne uhvati boju. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi.

Otvorite pakiranje kora pa ih sve zajedno dijagonalno prerežite tako da dobijete dvije hrpe trokutasto rezanog tijesta.

Svakoj kori na širi dio stavite kašiku mesnog nadjeva pa joj preklopite bočne krajeve i zamotajte je u usku roladu. Kraj tijesta umočite u razmućeno bjelance kako bi se bolje zalijepio.

Ponavljajte dok sve sastojke ne potrošite pa pržite cigar bureke u vrelom ulju dok ne dobiju lijepu boju. Vadite ih na kuhinjski papir i pustite da se upije suvišna masnoća.

Možete ga grickati samog ili ga poslužiti uz umak od jogurta, bijelog luka i začinskog bilja.