sjećanje na žrtve

Cijeli svijet danas će tugovati sa Srebrenicom, obilježava se 29. godišnjica genocida

Konačni smiraj danas će u Memorijalnom centru u Potočarima u ovom tužnom, najtužnijem danu naći još 14 žrtava srebreničkog genocida

Cijeli svijet danas će se pokloniti žrtvama Srebrenice, na 29. godišnjicu genocida u kojem su horde krvoloka Ratka Mladića u julu 1995. godine ubile više od osam hiljada bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Konačni smiraj danas će u Memorijalnom centru u Potočarima u ovoj tužnom, najtužnijem danu naći još 14 žrtava srebreničkog genocida, od ukupno 8.372 ljudi nad kojima je počinjen ovaj zločin.

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Najmlađa žrtva

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine na kolektivnoj dženazi je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku.

Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 28 godina nakon njegove smrti, ekshumirani su tek prošle godine, u maju 2023.

Ubijen je u julu 1995. na području Sućeske. Bit će ukopan uz svoga brata Hazima koji je ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će za sada biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. Imao je 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. na području Žepe.

Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Ove godine će zajedno biti ukopani braća Efendić - Hasib i Ćamil. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, Kula i Potočara i to 2011. i 2006.

Oni će konačan smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata Edhema koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

Iz kruga bivše Fabrike akumulatora u Potočarima sinoć su do prostora Musale u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari izneseni su tabuti s posmrtnim ostacima 14 novoidentifikovanih žrtava.

Tabute sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava na rukama do Musale prenijeli su članovi porodica ubijenih kao i učesnici Marša mira koji su također sinoć stigli u Potočare nakon trodnevnog pješačenja od Nezuka.

Članovi porodica oprostili su se u suzama i dovama od svojih najmilijih prije nego što će im danas biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop.

Žrtve genocida potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Žrtve su pronađene na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Za više od hiljadu žrtava genocida još uvijek se traga...

Dan sjećanja u UN

A danas će, na osnovu rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, pod nazivom "Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine", koja je usvojena 23. maja ove godine, Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN-u organizirti prvu zvaničnu komemoraciju u UN-u na visokom nivou, u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Komemoracija će biti održana u plenarnoj dvorani Generalne skupštine UN-a s početkom u 11 sati po lokalnom vremenu (17:00 po našem), uz direktan prijenos putem UN TV.

Kolektivna dženaza

Ove godine 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari bit će ukopani: Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.