sigurno utočište

Cijena zlata oborila rekorde. Velika pomama zahvatila svijet

U izvještajima od 5. decembra navodi se da Izrael razmatra da tunele ispod Gaze poplavi morskom vodom

Cijena zlata skočila je krajem prošle sedmice i dostigla rekordne nivoe nakon što je Izrael nastavio vojnu operaciju u Gazi. Kraj primirja između Izraela i Hamasa bio je glavni događaj koji je podstakao žurbu za kupovinom zlata kao sigurnog utočišta.

U izvještajima od 5. decembra navodi se da Izrael razmatra da tunele ispod Gaze poplavi morskom vodom. Neki investitori smatraju da to znači da će situacija vjerovatno eskalirati. Strahuje se da bi islamske povezane grupe, kao što su jemenski Huti, mogle da povećaju svoje aktivnosti u regionu, što bi moglo da uključi napade na ključne pomorske puteve kao što je Ormuški moreuz.

Drugi faktor koji podržava cijenu zlata su rastuća očekivanja da bi Fed mogao da smanji kamatne stope već sljedećeg marta. Niže kamatne stope čine zlato privlačnijim za kupce u stranoj valuti.

Bila je to izvanredna godina za cijenu zlata i ovaj plemeniti metal je porastao za 12%. U toku je rat Rusije i Ukrajine, diplomatski sukob SAD i Kine, čiji su odnosi na najnižem nivou, kao i drugi geopolitički sukobi. Postoji osjećaj da svijet dugo nije bio tako nestabilan.

U međuvremenu, investicione banke su pokazale da su njihove visoke ciljne cijene zlata ove godine bile tačne. Međutim, neki analitičari očekuju da će cijene zlata ostati na ovim nivoima ili potencijalno porasti. Svjetski savet za zlato nedavno je saopštio da 24% svih globalnih centralnih banaka namjerava da poveća svoje zlatne rezerve u 2024. godini. Ako dolar nastavi da slabi zbog pada kamatnih stopa sljedeće godine, budućnost izgleda svijetla za ovaj sjajni metal.