na svjetskom nivou

Cijene hrane u aprilu nastavile rasti: Biljna ulja najskuplja u posljednjih 13 meseci, poskupjeli i meso i žitarice

Svjetske cijene hrane su u aprilu porasle drugi mjesec zaredom, saopštila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

U aprilu je zabilježen blagi međumjesečni rast cijena mesa, biljnih ulja i žitarica koji je više nego nadoknadio pad cijena mliječnih proizvoda i šećera.

Indeks svjetskih cijena hrane, odnosno prehrambenih proizvoda za april je porastao sa martovskih 118,8 na 119,1 poen, navodi se na sajtu organizacije FAO.

Vrijednost ovog indeksa je za 7,4 posto, odnosno za 9,6 poena niža nego u aprilu 2023. godine.

Indeks cijena mesa je u aprilu mjesečno porastao za 1,6 posto na 116,3 bodova, prije svega zbog poskupljenja živinskog i goveđeg mesa, a indeks cijena biljnih ulja za 0,3 posto na 130,9 poena i sada je najviši za posljednjih 13 mjeseci.

Indeks cijena žitarica je također porastao za skromnih 0,3 posto na 111,2 poena.

Nasuprot tome indeks cijena mliječnih proizvoda pao za 0,3 posto na 123,7 poena, a indeks cijena šećera za 4,4 poto na 127,5 poena.

Pad svjetskih cijena šećera je uglavnom posljedica vesti da je proizvodnja u Indiji i Tajlandu veća nego što se očekivalo.

Pored toga, krajem marta je u Brazilu zabilježena znatna količina padavina nakon dugog perioda suše, tako da uzgajivači šećerne trske u toj zemlji sa više optimizma dočekuju žetvu, navodi se u izvještaju.