Ekonomija

Cijene nafte pale na najniže nivo još od februara. Šta je uzrok?

Na svjetskim tržištima prošle sedmice cijene nafte oštro su pale, spustivši se na razine od februara ove godine pod pritiskom zabrinutosti da bi recesija u globalnoj ekonomiji mogla dovesti do pada potražnje za energentima.

Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je 8,7 posto, na 94.92 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 9,7 posto, na 89,01 dolar.

Znatan pad cijena nafte nadovezao se na julski pad, tokom kojeg je barel na londonskom tržištu pojeftinio oko 4, a na američkom tržištu gotovo 7 posto. Cijena nafte na međunarodnim tržištima sada je na najnižoj razini od februara ove godine.

Trgovce naftom prošle sedmice brinuli su snažna inflacija, usporavanje privrednog rasta i potražnje, a još veći pad cijene barela ograničavala je tijesna ponuda.

Zabrinutost zbog recesije pojačala se nakon što je britanska centralna banka u četvrtak podigla kamatnu stopu za 50 baznih bodova, na 1,75 posto, najviše u zadnjih 27 godina, te upozorila da bi ekonomija mogla ove godine utonuti u recesiju koja bi mogla potrajati sve do 2024.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare