Najviši nivo u 10 mjeseci

Cijene nafte porasle treću sedmicu zaredom

Na svjetskim tržištima cijene nafte su porasle i prošle sedmice, treće zaredom, pa su dostigle novi najviši nivo u više od 10 mjeseci jer su najveći svjetski proizvođači odlučili zadržati smanjenu proizvodnju crnog zlata.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 3,6 posto, na 93,93 dolara, novi najviši nivo od novembra prošle godine. Na američkom je tržištu, ipak, barel poskupio 3,7 posto, na 90,77 dolara, također novi najviši nivo u 10 mjeseci.

Odluka Rusije i Saudijske Arabije potakle rast cijena

Rast cijena treću sedmicu zaredom posljedica je odluka Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje. Ti vodeći izvoznici smanjivat će isporuke do kraja ove godine za ukupno 1,3 miliona barela dnevno.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njeni saveznici već su ranije pomaknuli rok dogovora o smanjivanju opskrbe do kraja iduće godine.

Smanjenjem proizvodnje te zemlje nastoje zadržati povećane cijene nafte, s obzirom na to da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih privreda.

Podršku cijenama pružili su prošle sedmice i novi makroekonomski pokazatelji iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika nafte.

U augustu su industrijska proizvodnja i promet u maloprodaji porasli više nego što se očekivalo, što je potaknulo nade da se oporavak druge po veličini svjetske privrede, a time i potražnje za naftom, ubrzava.

Očekuje se stabilizacija

Pozitivno na cijene nafte utiču i špekulacije da američka centralna banka više neće povećavati kamatne stope i da će tamošnja privreda izbjeći recesiju. Moguće je i da je Europska centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

To znači da bi se nakon dugotrajnog usporavanja, rast američke i privrede eurozone mogao stabilizirati. A to bi dovelo do stabilizacije potražnje za crnim zlatom.

Nakon rasta tri sedmice zaredom, cijene su nafte povećale dobitke od početka godine. Na londonskom je tržištu, u odnosu na početak godine, cijena barela u plusu oko 9,5, a na američkom oko 13 posto.

Slične vijesti