Ekonomija

Cijene nafte značajno pale. To baš i nije dobra vijest

Cijene nafte značajno pale na svjetskim tržištima. Trgovce zabrinjavaju povećani rizici od recesije u nizu ekonomija, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za “crnim zlatom”.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 6.4 posto, na 91,63 dolara. Dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7.6 posto, na 85.60 dolara, prenose agencije.

Nakon što su sedmicu prije skočile više od 10 posto, prošle su sedmice cijene nafte značajno pale. Trgovce zabrinule prognoze o mogućoj globalnoj recesiji koja bi značila slabiju potražnju za naftom.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u jesenjim prognozama upozorio da će trećina svjetske ekonomije vjerovatno zabilježiti pad u ovoj ili idućoj godini zbog pada realnog dohotka i rasta cijena.

MMF procjenjuje da će svjetska privreda ove godine porasti za 3.2 posto, dok bi se u idućoj godini rast mogao usporiti na 2.7 posto. U Sjedinjenim, Američkim Državama, Kini i eurozoni aktivnosti će gotovo stagnirati, procjenjuje MMF.

Zbog moguće recesije, Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila je prognoze rasta potražnje za naftom u ovoj i sljedećoj godini, nadovezavši se na snižene procjene Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare