lokalni izbori

CIK BiH će ponuditi privremeni izvod iz biračkog spiska javnosti na uvid

Privremeni izvod iz Centralnog biračkog spiska izlaže se na uvid javnosti od 120. do 90. dana prije dana održavanja izbora, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Dodaju da je za lokalne izbore 2024. godine, koji će se održati 6. 10. 2024. godine, period izlaganja od 8. 6. do 8. 7. 2024. godine.

"Privremeni izvod iz Centralnog biračkog spiska izrađen je sa stanjem na dan raspisivanja izbora, tj. 8. 5. 2024. godine, po osnovnim izbornim jedinicama i biračkim mjestima sa prethodnih izbora. Izvod ne sadrži podatke o jedinstvenom matičnom broju i adresi birača", navodi se.

Ističu da su izborne komisije dužne izložiti privremene izvode iz Centralnog biračkog biračkog spiska u propisanom roku u centru za birački spisak, mjesnim zajednicama i drugim pogodnim mjestima utvrđenim planom izlaganja, kako bi birači mogli imati pristup istim i mogli provjeriti i izvršiti ispravku ili dopunu svojih podataka kod nadležnog organa te se opredijeliti za biračku opciju za raseljene osobe unutar BiH (općina, odnosno mjesto glasanja i način glasanja – lično ili u odsustvu).

"Centralna izborna komisija BiH poziva sve državljane BiH s biračkim pravom da izvrše uvid u privremene izvode, te da ukoliko utvrde potrebu za ispravkom i dopunom svojih podataka odmah kontaktiraju nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se izvršile potrebne ispravke ili dopune", kaži iz CIK-a.

Također, pozivau sve one koji imaju informaciju da se na izvodima nalaze imena osoba koja su umrla da o tome odmah obavijeste nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se pokrenule procedure upisa tih osoba u matičnu knjigu umrlih i kako bi se izvršilo brisanje podataka tih osoba sa biračkih spiskova koji će se koristiti za potrebe provedbe lokalnih izbora 2024. godine.

"Svoje biračko pravo državljani BiH mogu provjeriti i na web stranici Centralne izborne komisije BiH pod linkom „Da li ste registrirani“:
https://www.izbori.ba/Default.aspx?Lang=3&CategoryID=509

Izlaganje privremenih izvoda iz Centralnog biračkog spiska na uvid javnosti izuzetno je značajno u segmentu tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska", navodi se u saopćenju CIK-a.