objavit će uputstvo

CIK BiH danas će raspisati Lokalne izbore. Kakav će biti odgovor SNSD-a?

parlamentu fbih osoba ubacuj listić u glasačku kutiju iza zastava bih

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas će održati konferenciju za novinare na kojoj će saopćiti odluku o raspisivanju Lokalnih izbora u BiH 2024. godine.

Prema ranijim najavama, Lokalni izbori trebali bi biti održani 6. oktobra.

Schmidtove izmjene

CIK BiH planira izbore raspisati prema odredbama Izbornog zakona BiH koje je u martu nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Izbori trebaju biti održani za 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u entitetu Republika Srpska,120 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 15 gradskih vijeća u Federaciji BiH, osam skupština gradova u RS, 23 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta BiH.

CIK će raspisati izbore za sve gradove i općine u BiH, uprkos najavama iz Republike Srpske da će u ovom entitetu održati izbore po nedavno usvojenom, ali i neustavnom Izbornom zakonu RS, koji je izglasan na sjednici Narodne skupštine RS.

Pravo glasa

Na prošlim lokalnim izborima pravo glasa imalo je 3. 374.364 birača, koliko ih je bilo upisano u centralni birački spisak 2020. godine.

Nakon odluke o raspisivanju lokalnih izbora, CIK BiH će objaviti Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, koje se uobičajeno donosi na dan raspisivanja izbora.

Prema tom uputstvu vrlo brzo će početi teći rokovi za političke stranke i nezavisne kandidate u vezi s učešćem na Lokalnim izborima.

Tako će se veoma brzo znati da li će SNSD i njihovi koalicioni partneri iz RS prijaviti učešće na oktobarskim izborima u organizaciji Centralne izborne komisije BiH koja je jedina nadležna da raspiše i provede izbore za sve nivoe vlasti u BiH.