izbori nisu ugroženi

CIK BiH ima dovoljno sredstava za provedbu izbora u cijeloj državi: Amidžić ne može ništa blokirati

Nisu tačne informacije koje su se pojavile u javnosti da je odlukom o privremenom finansiranju, novac odobren samo za provedbu izbora u Federaciji BiH

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine ima dovoljno sredstva da organizuje izbore na nivou cijele BiH.

Nisu tačne informacije koje su se pojavile u javnosti da je odlukom o privremenom finansiranju, novac odobren samo za provedbu izbora u Federaciji BiH, saznaje Raport u CIK BiH.

Iako su se u javnosti pojavile informacije da je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH, inače kadar SNSD-a, blokirao isplatu sredstava CIK-u za nabavku tehničke opreme za provedbu izbora po novim odredbama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt i da time nije proveo novi zakon, to nije u potpunosti tačno. 

Naime, Raport saznaje da je CIK dobio osnovna sredstva za provedbu izbora na teritoriji cijele BiH u iznosu koji je i tražio, znači oko 7,4 miliona KM. 

Nabavka opreme

S druge strane, u aneksu zahtjeva, kako saznaje Raport, CIK jeste naveo da im za nabavku opreme, odnosno naprednih tehnologija treba ukupno oko 33 miliona KM.

Međutim, taj zahtjev je ispostavljen prije nego što je visoki predstavnik nametnuo novi Izborni zakon BiH, prema kojem CIK može podnijeti budžetski zahtjev, koji prelazi iznos gornje granice rashoda koju utvrđuje Ministarstvo financija i trezora BiH, ukoliko je takav zahtjev u skladu s odobrenim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, potrebnim angažiranjem vanjskog osoblja i uvođenjem izbornih tehnologija.

U tom slučaju Ministarstvo finansija i trezora BiH može samo dati svoje mišljenje o tom zahtjevu, a ne može ga i korigovati.

Amidžić: SNSD-ov kadar na čelu ministarstva finansija

Poznato je da budžet institucija BiH  još nije usvojen, a s obzirom na to da se za ovogodišnje izbore primjena novih tehnologija neće uvoditi na svim biračkim mjestima, kako saznaje Raport, u skladu s tim CIK BiH će tek tražiti dodatna sredstva za nabavku nedostajuće opreme. 

Imajući u vidu da će se uvođenje novih tehnologija provesti tek kroz pilot projekt, CIK je već odlučio da će to biti na 144 biračka mjesta i za im neće biti potrebna prvobitno planirana sredstva u obimu koji su naveli u aneksu.

No, zahvaljujući odluci visokog predstavnika iz 2022. s kojom je izmijenio Zakon o finansiranju institucija BiH, a i najnovijim izmjenama Izbornog zakona BiH, ako CIK u narednim danima i bude tražio dodatna sredstva, a Amidžić bude odbijao isplatu, Zakon u tom slučaju predviđa, da isplatu može odobriti zamjenik ministra finansija i trezora.

U ovom slučaju to je Muhamed Hasanović, kadar SDP-a. 

Štampanje, pakovanje i dostava glasačkih listića 

Naravno, pod uvjetom da takav zahtjev CIK-a za isplatu eventualno ne dovede do budžetske neravnoteže, odnosno umanji budžet nekog drugog korisnika.

Inače, sva sredstva neophodna CIK-u za provedbu izbora trebaju na računu te stranke biti najkasnije 15 dana nakon raspisivanja izbora.

To znači u maju, jer CIK u izbornoj godini izbore uglavnom raspisuje početkom maja. 

S druge strane, po aktivnostima CIK-a vidljivo je da se oni ne obaziru na najave iz RS-a da će tamošnja, entitetska izborna komisija provesti izbore po neustavnom zakonu RS-a koji je već usvojen u NSRS u formi nacrta. 

Naime, CIK BiH je već donio i odluke o pokretanju postupaka javnih nabavki za Lokalne izbore 2024. godine, a odnose se između ostalog na usluge  štampanja i pakovanja glasačkih listića i izbornog materijala, kao i nabavci usluga poštanske dostave izbornog materijala za Lokalne izbore 2024. godine.

Ove aktivnosti odnose se na teritoriji cijele BiH.

To znači da su već planirani i iznosi za nabavke koje se odnose na broj glasača u Centralnom biračkom spisku, a na kojem su svi državljani BiH s pravom glasa.