otklonili nepravilnosti

CiK BiH ovjerio učešće za 23 stranke na Lokalnim izborima

Na osnovu izvještaja o izvršenim provjerama prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata za  učešće  na Lokalnim izborima 2024. godine nakon otklanjanja nedostataka i nepravilnosti u prijavama Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na 29. sjednici nastavila postupak ovjere prijava političkih subjekata za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine u Bosni i Hercegovini zakazanih za nedjelju, 6. oktobra.
 
U propisanom roku 23 političke stranke su postupile po obavještenju Centralne izborne komisije BiH te otklonile nepravilnosti i nedostatke tako da je Centralna izborna komisija BiH ovjerila njihovo učešće na Lokalnim izborima 2024. godine, dok je 12 političkih stranaka ovjereno djelimično, odnosno samo za one izborne jedinice za koje ispunjavaju uslove za ovjeru.
 
U ostavljenom roku 19 nezavisna kandidata je otklonilo nepravilnosti i nedostatke u prijavi od čega tri nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina te su njihove kandidature ovjerene, dok četiri nezavisna kandidata nisu ispravili nepravilnosti ili nedostatke o kojima su obavješteni i njihove prijave su odbijene.
 
Računajući ranije ovjerene političke subjekte do danas je ukupno ovjereno 117 političkih stranaka, 145 nezavisnih kandidata i 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina za učešće na Lokalnim izborima u BiH 2024. godine.
 
Ovjerene političke stranke i nezavisni kandidati imaju pravo u periodu  od 10. do 18. juna 2024. godine do 16:00 sati podnijeti prijavu za ovjeru koalicija i listi nezavisnih kandidata.
 
Ažurirani pregledi ovjerenih političkih subjekata dostupni su na web stranici Centralne izborne komisije BiH.