poštovati zakon

CIK reagirao na poziv Vlade RS

Reagirajući na Informaciju Vlade Republike Srpske objavlјenu na službenoj web stranici, 6. aprila, kojom se pozivaju članovi organa za provođenje izbora iz RS da podnesu ostavke, iz Centralne izborne komsije Bosne i Hercegovine naglašavaju da su sve izborne komisije, kao i birački odbori, dužni postupati nezavisno i nepristrasno, poštovati Ustav i zakone Bosne i Hercegovine, te vjerno i savjesno obavlјati dodijelјene dužnosti.

Iz CIK-a BiH podsjećaju da je članom 2.9 Izbornog zakona BiH, između ostalog, propisana isklјučiva nadležnost Centralne izborne komisije BiH da koordinira, nadgleda i reguliše zakonitost rada svih izbornih komisija i biračkih odbora.

Izbornim zakonom BiH nije predviđena bilo kakva uloga drugih izbornih komisija u provođenju ovih ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH, niti mogućnost ove institucije da ova ovlaštenja prenese na bilo koju drugu izbornu komisiju.

Od svih članova izborne administracije, očekujemo zakonito i profesionalno postupanje koje nije u službi političkih interesa i zahtjeva, a sve u cilјu zakonite pripreme, organizacije i provođenja Lokalnih izbora 2024. godine, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK BiH.