Politika

CIK utvrdio rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH iz BPK Goražde

Konstituirajuća sjednica Doma naroda sala parlamenta prazna

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na sjednici donijela Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata delegatima u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Utvrđivanje rezultata je uslijedilo nakon provedenog žrijebanja za dodjelu jednog mandata iz reda srpskog naroda iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Zbog identičnog količnika žrijebane su dvije kandidatske liste: Kandidatska lista Daliborka Milović i Kandidatska lista Novi početak. Mandat je dodjeljen Kandidatskoj listi Daliborka Milović.

Iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani su: Nezim Alagić - Bošnjak; Berina Fejzić - Hrvatica; Daliborka Milović- Srpkinja.

Budući da Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde nema izabranih poslanika iz reda Ostalih, popuna jednog mandata vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Nakon pravosnažnosti odluka o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz svih deset kantona, Centralna izborna komisija BiH će pristupiti popuni nedostajućih delegata primjenom člana 10.16 Izbornog zakona BiH, saopćeno je iz CIK-a BiH.