Raport saznaje

CIK već provodi Schmidtove odluke: Uskoro prezentacija optičkih skenera, biometrijske identifikacije i elektronskog slanja rezultata

CIK odbio zahtjeve SDS-a i PDP-a glasačke kutije na Općim izborima u BiH

U BiH već teku rokovi za usvajanje i provedbu određenih odluka koji proizilaze iz tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

I dok vladajuća koalicija iz entiteta Republika Srpska poduzima sve drastičnije poteze da predstojeće lokalne izbore u tom entitetu provede po neustavnom Izbornom zakonu RS za koji su već pokrenuli proceduru donošenja, Centralna izborna komisija BiH radi 'punom parom' na stvaranju uvjeta za nesmetanu provedbu predstojećih izbora po novim pravilima.

To se prije svega odnosi na uvođenje novih tehnologija u izborni proces, a koje će novim odredbama Izbornog zakona BiH na ovogodišnjim izborima biti provedene kao pilot projekt.

Opremu će obezbijediti donatori

CIKBiH je kao prvu obavezu iz novog Izbornog zakona već usvojio Odluku o djelokrugu primjene pilot projekata za Lokalne izbore 2024. godine. U tom dokumentu su razrađene lokacije i uvjeti pod kojima će se oktobarski izbori u određenim gradovima i na ograničenom broju biračkih mjesta provesti uz korištenje novih tehnologija koje za cilj imaju prvenstveno sprečavanje izbornih krađa.

Kako saznaje Raport već u narednim danima CIKBiH će predstaviti tri pilot projekta koji će biti realizirani na 145 biračkih mjesta na lokalnim izborima u oktobru.

Ono što je važno, a u kontekstu i situacije u kojoj trenutno na državnom nivou nije usvojen budžet, jeste da će CIKBiH opremu s kojom će biti vršeno glasanje na određenom broju biračkih mjesta u oktobru dobiti od donatora.

Zahvaljujući toj opremi određeni broj glasača na 145 biračkih mjesta u općinama i gradovima u oba entiteta glasat će na način da će proći autentifikaciju i biometrijsku identifikaciju birača koje isključuju bilo kakav pokušaj manipulacije s nečijim dokumentima pri glasanju.

Također, na tim biračkim mjestima bit će postavljeni optički skeneri, a rezultati glasanja na izborima s tih biračkih mjesta bit će dostavljani elektronskim putem.

Pred CIK-om puno posla

Zanimljivo je da će se glasački listići na predstojećim izborima na onim biračkim mjestima gdje budu korištene optički skeneri razlikovati od listića na biračkim mjestima na kojima ove godine neće biti primjene novih tehnologija.

Iako je do lokalnih izbora još pola godine, pred CIK-om je ogroman i izazovan posao.

Već početkom narednog mjeseca, odnosno 30 dana od dana stupanja na snagu Izbornog zakona BiH, CIK će morati donijeti detaljnije propise u vezi s konačnim obimom primjene pilot projekata za uvođenje specifičnih izbornih tehnologija i utvrđivanja lokacija na kojima će se ovi pilot projekti provesti na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Također na CIK-u je da osigura distribuciju, instalaciju i sigurnu primjenu novih tehnologija, ove godine samo na određenom broju biračkih mjesta, a bit će neophodna i izrada studije izvodljivosti, zatim nabavka potrebne opreme i provedba pilot-procesa, kao i sve druge dodatne aktivnosti u cilju osiguranja integriteta i funkcionalnosti odabranih izbornih tehnologija u izbornom procesu.

CIKBiH će pri utvrđivanju tehničkih uvjeta za provedbu tog pilot projekta morati konsultovati i Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) i Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH.

Kao obavezu iz novog Izbornog zakona BiH CIK je već donio i prijedlog Uputstva o dodjeli i prestanku mandata.