VIJEĆE MINISTARA BIH

Članovi Komisije za koncesije državu koštali gotovo 20 miliona KM

Komisiju za koncesije sada čine osobe kojima su istekli mandati, a ima i penzionera. Državu su za 18 godina koštali gotovo 20 miliona maraka

Posljednji izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH ukazao je na činjenicu da su članovima Komisije za koncesije BiH istekli mandati. Komisiju za koncesije sada čine osobe kojima su istekli mandati, a ima i penzionera. Državu su za 18 godina koštali gotovo 20 miliona maraka. Parlamentarci traže odgovore zašto se ne imenuju novi članovi, a postoje pozivi i za ukidanje Komisije.

Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine osnovana je 2005. godine kao regulatorno tijelo. Nikada nije dala ni jednu kocesionu saglasnost. Prema podacima Ministarstva finansija BiH od 2013. do 2023. državu je koštala više od 11 miliona maraka. Samo za iznajmljivanje prostora u Banjoj Luci godišnje plaća 71.040 KM, plus još gotovo 1.000 KM za parking.

"Čini se da je Komisija za koncesije BiH postala svrha sama sebi. Ona postoji samo da bi članov komisije dobijali plate, da bi se plaćali režijski troškovi, i zakup poslovnih prostorija i ništa ne rade", kaže Siniša Vukelić, glavni i odgovorni urednik portala Capital.

Komisija za koncesije BiH nije održala sjednicu godinu i po. Sada mnogi postavljaju pitanje legitimnosti, i pitaju da li bi odluke koje bi donijela bile validne. Pojedinim članovima ove komisije istekao je mandat, dok su tri od četiri člana komisije stekla uslove za penziju. Problem više je i to što trenutni sastav komisije ne odražava zakonom predviđenu teritorijalnu zastupljenost. Parlament pita: zašto se ne provodi procedura za imenovanje novih članova?

"Trenutno u komisiji ne postoji član iz Brčko distrikta. Komisija za koncesije BiH trenutno broji 4 člana od 7 koliko po zakonu treba imati. mnogi su u tehničkom mnadatu godinama. paradoksalno je da zbog važnosti ove komisje imamo tu situaciju, govori Denis Zvizdić, dopredsjedavajući ZD PSBiH.

"Vijeće ministara je zadužilo ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da pokrene konkursnu proceduru za izbor sedam članova komisije za koncesije, odnosno da Vijeću ministara dostavi prijedlog odluke o kriterijima za imenovanje članova Komisije za koncesije",kaže predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Dok Vijeće ministara BiH čeka odgovor od resornog ministarava kako bi se komisija popunila ministar ne mijenja stav, za njega je dovoljno da postoji samo entitetska komsija.

"Ja mislim da komisija za koncesije ne treba da postoji. Druga stvar poštujem postojeći zakon i zaključke Vijeća ministara. Problem je u tome što su knadidovani članovi pondijeli ostavke. radimo na tome da koncipirao novi format komisije i dostavimo Vijeću ministara", mišljenja je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH tvrdi da je ovo pitanje odavno postalo političko.

"Situacija je haotična, jedno zamršeno klupko iz koga je vrlo teško izaći. obzirom da je sve poteklo oko spora za potencijal Drine odnosno hidroelektranu Buk bijela. mislim da je to epicentr problema. i da iza toga je potrebno da se formira zajednička komisija", govori Šarović.

Ranije inicijative za ukidanje ove komisije, pravdane su činjenicom da od dana postojanja nije dodijelila ni jednu koncesiju, nisu prošle u Parlamentu BiH. A za sve ove godine dobili su sredstva planirana budžetom na godišnjem nivou oko milion maraka. A imalo se i za troškove reprezentacije, gdje se trošilo više nego što je opravdano, naveli su revizori, piše BHRT