mostar

Članovi neformalne grupe građana ‘Kuti’ najavili tužbu protiv dva ministarstva

Članovi neformalne grupe građana "Kuti" u srijedu su u Mostaru održali konferenciju za novinare na kojoj su najavili tužbe protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Naime, neformalna grupa građana „Kuti“ u prethodnom je periodu pokrenula Žalbu na prethodnu vodnu saglasnost o čemu je obaviješteno i Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOIT), budući da je ista uvjet za izdavanje okolišne dozvole, navode u priopćenju iz te neformalne grupe građana.

Kako kažu, više od mjesec dana nisu uspjeli doći do traženih informacija, a onda su neslužbeno doznali kako je FMOIT zaustavio postupak izdavanja okolišne dozvole do rješenja Žalbe na prethodnu vodnu suglasnost. Nakon što je odbijena Žalba na prethodnu vodnu suglasnost koju je uputila neformalna grupa građana, FMOIT je izdao okolišnu dozvolu.

"O izdavanju okolišne dozvole smo saznali u subotu preko medija koji je već tada bio u posjedu dokumenta. Sramotno je to što u slučaju u kojem smo stranka u postupku, odgovorne osobe dozvoljavaju da dokumenti izlaze u javnost, a da mi nismo uopće upoznati s njihovim donošenjem“, naglasio je Aner Omanović, predstavnik neformalne grupe građana „Kuti“.

Aktivisti naglašavaju kako izdavanje okolišne dozvole ne predstavlja pobjedu investitora, te najavljuju da će pokrenuti upravni spor protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma čim dođu u posjed dokumenta i upoznaju se s njegovim sadržajem budući da postoji sumnja da nijedan od njihovih komentara na Nacrt dokumenta nije uvažen.

Osim navedene tužbe, neformalna grupa građana „Kuti“ će uputiti i tužbu protiv Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zbog poništenja Rješenja o odbacivanju žalbe protiv prethodne vodne suglasnosti.

"Naime, prethodna je vodna suglasnost, bez koje se ne može izdati okolišna dozvola, istekla krajem 2023. godine. Prije njenog isticanja investitor je podnio zahtjev za produženje koje je Agencija za vode uzela u razmatranje unatoč činjenici da procedura produženja prethodne vodne suglasnosti nije predviđena Zakonom o vodama. Time je Agencija za vode načinila propust u procesu jer je trebala odbiti Zahtjev, a ne ga uzeti u razmatranje. Uz to je Agencija investitoru dala precizne upute kako dopuniti nepotpuno predani Zahtjev", navode u priopćenju.

Podsjetili su kako je javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš za kamenolom Kuti održana je 18. siječnja ove godine kada su članovi NGG „Kuti“ priložili argumente i jednoglasno se izjasnili da su protiv otvaranje kamenoloma koji je udaljen nešto manje od 140 metara od kuća.

"Svoje smo komentare i dokaze poslali u pisanoj formi Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, a odgovor smo, suprotno našim očekivanjima, dobili tek neposredno prije prve objave o izdavanju okolišne dozvole na službenoj stranici Ministarstva“, poručio je Omanović.