Svijet

CNN: Kako je Zelenskij prešao put od komičara do ‘ruske mete No. 1’?

Volodimir Zelenskij prišao je govornici pod jakim svjetlima, pripremajući se da prenese poruku ukrajinskom narodu.

“Danas ću početi sa dugo očekivanim riječima koje želim sa ponosom objaviti”, rekao je on.

„Konačno“, nastavio je. “Ukrajina je ujedinjena… Ovo je naša pobjeda.”

Govor je bio fikcija. To je iz završne scene “Sluge naroda”, satirične TV emisije o nesrećnom srednjoškolskom profesoru, kojeg glumi Zelenskij, koji je gurnut u ukrajinsko predsjedništvo nakon što je njegova kritika o korupciji postala viralna, piše CNN.

Serija nije samo od Zelenskog učinila zvijezdu. To je na kraju poslužilo kao odskočna daska za njegovu stvarnu predsjedničku kampanju. U aprilu 2019., u roku od mjesec dana nakon finala emisije, komičar koji je postao političar izabran je za predsjednika Ukrajine.

Zelenski se u petak ponovo našao pred govornicom, ali slika koju je ocrtao u posljednjim trenucima emisije nikada se nije osjećala dalje nakon što su ruske snage napale Ukrajinu u četvrtak.

Bitka za glavni grad Kijev nastavila je da bjesni u petak. Eksplozije su osvijetlile nebo dok je Kremlj gađao grad projektilima prije zore, tjerajući ljude u skloništa od zračnih napada.

U svom televizijskom obraćanju u petak ujutro, Zelenski je ponovo bio čovjek u karakteru, ovaj put igrajući Davida u Golijatu ruskog predsjednika Vladimira Putina. U tamnozelenoj majici kratkih rukava sa podočnjacima, ukrajinski predsjednik je imao prkosan ton i pohvalio oružane snage zemlje da “sjajno brane zemlju”.

„Sada je važan trenutak“, rekao je Zelenskij. “Sudbina naše zemlje se odlučuje.”

Zelenskij je također bio aktivan na društvenim mrežama, koristeći svoj Twitter nalog za objavljivanje novosti i uvjeravanja Ukrajince da ostaje u zemlji kako bi predvodio otpor.

U video snimku objavljenom u subotu ujutro pod naslovom “Ne vjerujte lažnjacima”, Zelenskij je otkrio da je još uvijek u Kijevu.

“Ovdje sam. Ne spuštamo oružje. Mi ćemo braniti svoju zemlju, jer naše oružje je istina, a naša istina je da je ovo naša zemlja, naša zemlja, naša djeca, i mi ćemo sve ovo braniti”, on je rekao.

“To je to. To je sve što sam htio da vam kažem. Slava Ukrajini”, dodao je.

Puna ruska invazija na Ukrajinu počela je u četvrtak rano ujutru. Moskovske snage napale su kopnom, morem i zrakom, što je izazvalo salvu međunarodnih osuda i sankcija — i pitanja o širim Putinovim ambicijama za Ukrajinu i njen glavni grad.

Putin je “vojnu operaciju” označio kao neophodnu akciju nakon što su Sjedinjene Države i njihovi saveznici prešli ruske “crvene linije” širenjem NATO-a na istok.

Zelenskij je u petak ponovo pozvao Putina na direktne razgovore.

“Sad se vode borbe širom Ukrajine. Hajde da sjednemo za pregovarački sto da zaustavimo smrt ljudi”, rekao je on na ruskom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u petak da je Rusija spremna da učestvuje u pregovorima u Minsku, prenosi ruska državna novinska agencija RIA-Novosti. Savjetnik Zelenskog rekao je za CNN da Kijev razmatra taj prijedlog.

Ukrajinska demokratski izabrana vlada ostaje netaknuta, ali Putin je ove sedmice jasno stavio do znanja da ne vidi Ukrajinu kao legitimnu suverenu državu. U petak je pozvao Ukrajince da sami svrgnu Zelenskog.

“Preuzmite vlast u svoje ruke”, rekao je Putin. „Izgleda da će nam biti lakše da se dogovorimo (s vama) nego sa ovom bandom narkomana i neonacista koja se nastanila u Kijevu i uzela za taoce ceo ukrajinski narod.

Putin i njegova vlada su u više navrata iznosili neosnovane i netačne tvrdnje da je demokratski izabrana ukrajinska vlada “fašistički” ili “nacistički” režim. Zelenskij je Jevrej i članovi porodice su mu poginuli u holokaustu.

Malo je vjerovatno da će Putinovi komentari podstaći bilo kakvu ukrajinsku pobunu. Mnogi stanovnici Kijeva napustili su grad, a oni koji su ostali vjerovatno ga neće podržati, s obzirom na to da je posljednji ukrajinski proruski lider svrgnut u narodnoj pobuni 2014. godine.

Zelenski je izabran pet godina kasnije, pobijedivši tadašnjeg predsjednika Petra Porošenka, ali je njegov mandat bio težak. Prvih nekoliko mjeseci njegovog mandata progutao je skandal quid-pro-quo koji je doveo do pokušaja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da izvrši pritisak na Ukrajinu da iskopa prljavštinu na izbornog protivnika i sada predsjednika Joea Bidena i njegovog sina Huntera.

Covid-19 je potom prošao kroz zemlju. Predizborna obećanja Zelenskog, poput okončanja rata u istočnoj Ukrajini i suzbijanja korupcije, ostaju neispunjena.

Ali opasnost s kojom se Zelenskij suočava nije više samo politička.

Američki zvaničnici upozorili su zakonodavce da su ruske snage koje su ušle u Ukrajinu preko Bjelorusije bile oko 20 milja udaljene od Kijeva, rekli su izvori za CNN.

A obavještajni zvaničnici u Washingtonu su zabrinuti da bi grad mogao pasti pod rusku kontrolu za nekoliko dana. Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da Zelenski ostaje “glavna meta ruske agresije”, dok je sam Zelenski rekao da ga je Rusija označila kao svoju “metu broj jedan”.

A obavještajni zvaničnici u Washingtonu su zabrinuti da bi grad mogao pasti pod rusku kontrolu za nekoliko dana. Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da Zelenskij ostaje “glavna meta ruske agresije”, dok je sam Zelenski rekao da ga je Rusija označila kao svoju “metu broj jedan”.

“Oni žele politički uništiti Ukrajinu uništavanjem šefa države”, rekao jePovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare