sumorna analiza

CNN: Putinovo predviđanje svaki dan stoji sve bolje i bolje

Vladimir Putin sastanak sa Prigožinom

Sumorna opklada ruskog predsjednika Vladimira Putina da će se Amerika i Zapad umoriti od njegovog brutalnog rata izgleda sve bolje iz dana u dan, piše CNN u svojoj analizi.

Gotovo sedam sedmica nakon što je predsjednik Joe Biden zatražio od Kongresa 60 milijardi dolara za dopunu paketa pomoći Kijevu za oružje i municiju - zajedno sa još 14 milijardi dolara za Izrael - ništa se nije dogodilo. U teškom udaru za njene izglede, pomoć Ukrajini sada su republikanci upleli u zasebnu neslogu oko imigracije. Zastoj, zajedno sa sve slabijim izgledima da će Kongres djelovati prije praznika, izazvao je izuzetna upozorenja Bijele kuće u ponedjeljak koja su najavila kritičan trenutak u ratu.

'Ne možemo sad izgubiti'

"Ponestaje nam novca i skoro nam je ponestalo vremena", rekao je novinarima Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. Pooštravanje administrativne retorike sugeriralo je da je svaki zakonodavac koji se protivi finansiranju bio na strani ruskog lidera. "Glas protiv podrške Ukrajini je glas za poboljšanje strateške pozicije (Vladimira) Putina", rekao je on.

Sullivanovi komentari uslijedili su nakon što je direktorica Ureda za upravljanje i budžet Shalanda Young u pismu upozorila predsjednika Predstavničkog doma Mikea Johnsona da će „prekid dotoka američkog oružja i opreme klečati Ukrajinu na bojnom polju, ne samo da će ugroziti dobitke koje je Ukrajina ostvarila, već povećavaju izglede za ruske vojne pobjede.”

Ambasadorka Ukrajine u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova također je pozvala poslanike da ne napuštaju njenu zemlju. "Nakon što smo toliko osvojili, ne možemo to sada izgubiti", rekla je za CNN Wolf Blitzer. “Svi se molimo i nadamo se dodatnoj podršci američkog naroda.”

Alarmistički ton pokrenuo je pitanje da li je frustracija administracije politička taktika osmišljena da potakne Kongres na akciju ili odražava istinsku zabrinutost da je američki cjevovod vojne pomoći koji podržava ukrajinski otpor zaista ugrožen. S obzirom na neuspjeh Kongresa i, posebno haotične većine GOP-a u Domu, da ispune čak i najosnovnije dužnosti vlade, zabrinutost na granici panike mogla bi biti opravdana u Zapadnom krilu.

Sve veće sumnje u opredjeljenje SAD poklapaju se s gorkom zimom u kojoj se očekuje da će Rusija ponovo gađati ukrajinske civile i elektrane koje ih griju. Postoje novi znaci da je Moskva uspjela obnoviti svoje iscrpljene snage i naoružanje i da raspoređuje nove projektile i dronove saveznika poput Sjeverne Koreje i Irana. Izraelski rat protiv Hamasa je u međuvremenu zasjenio Ukrajinu posljednjih sedmica - situacija zbog koje je predsjednik Volodimir Zelenski javno zabrinut posljednjih dana.

Dok je u pitanju opstanak Ukrajine, u pitanju je i reputacija Sjedinjenih Država kao globalnog lidera. Prije samo dvije sedmice, ministar odbrane Lloyd Austin otputovao je u Kijev i javno rekao Zelenskom: „Ostaćemo s vama na duge staze“. Ali mogu li SAD zaista ispoštovati taj zavjet, kako u kratkoročnoj borbi za finansiranje Ukrajine, tako i s obzirom na mogućnost da bivši predsjednik Donald Trump, koji je neprijateljski nastrojen prema Ukrajini i uvijek zagovara naklonost Putina, ima dobre šanse da se vrati u Bijelu kuću ako osvoji nominaciju za Republikanske stranke sljedeće godine?

Ideja da će Washington napustiti demokratsku, suverenu naciju koja se bori protiv invazije koju je planirao Kremlj nekada bi bila nezamisliva. Takav potez ne bi samo razbio zapadnu odlučnost u Ukrajini; mogao bi poslati signal protivnicima poput Rusije i Kine da američke sigurnosne garancije saveznicima ne znače ništa drugdje u svijetu. Ali pomak u svjetonazoru GOP-a – udaljavanje od njenih internacionalističkih korijena prema izolacionističkom stavu „Amerika na prvom mjestu“ koji favorizira Trump – promijenio je pretpostavke o moći SAD. Političke snage koje bi mogle preoblikovati svijet u Trumpovom drugom mandatu već su u igri u Washingtonu, posebno u Predstavničkom domu, i prijete transformacijom američke vanjske politike.

Pristalice kontinuirane pomoći Ukrajini upozoravaju da Putin gleda. Republikanski senator Jim Risch iz Ajdaha, koji radi u odborima za obavještajne i vanjske poslove, rekao je prošlog mjeseca na Međunarodnom sigurnosnom forumu u Halifaxu da „Vladimir Putin, imam razloga vjerovati… vjeruje da će pobijediti u ovom ratu tako što će nas nadživjeti“. Riš je dodao: “Oni paze na svaku riječ koja se izgovori u Sjedinjenim Državama, u Kanadi i sa našim drugim saveznicima, od neistomišljenika, a ne velike većine ljudi koji to podržavaju.”

Ret. General-potpukovnik američke vojske Ben Hodges ponovio je taj osjećaj da Moskva prati svaki korak u američkom Kongresu. "Veliki test volje je između Kremlja i zapadnih prestonica - Vašingtona, Berlina, Pariza, Londona i drugih", rekao je Hodges na brifingu koji je prošle nedelje organizovala Spirit of America, neprofitna grupa koja radi zajedno sa vojnicima i diplomatama na promovišu američke vrijednosti.

Iste političke snage koje su podjele koje su pretvorile Kongres u ćorsokak i koje podstiču mogućnost drugog Trumpovog mandata udružile su se kako bi ugrozile američko finansiranje ukrajinskog otpora.

Desničarski republikanci zahtijevaju paket čvrstih promjena imigracione politike na južnoj granici u zamjenu za finansiranje Ukrajine koje su neprihvatljive za demokrate u Senatu. Johnson će se možda boriti da zadrži svoje slabašno držanje na svom poslu ako iskoristi glasove demokrata da usvoji paket finansiranja Ukrajine. I malo je zajedničkog ili povjerenja između Doma predvođenog republikancima i Senata predvođenog demokratama. Bidenov slabiji rejting odobravanja ograničava njegovu sposobnost da kontinuirano prodaje veliku pomoć Ukrajini javnosti koja postaje sve skeptičnija usred svakodnevnih borbi u SAD, uključujući visoke cijene hrane.

U međuvremenu, neuspjeh Ukrajine da svoju dugo obećanu kontraofanzivu pretvori u konkretne dobitke naveo je skeptike u pogledu veće pomoći da se zapitaju da li se ona efikasno koristi i koliko dugo će rat trajati. Johnson se, na primer, žalio da administracija nije ponudila plan za pobedu u Ukrajini niti put za rešavanje sukoba. Ovo je razumna zabrinutost s obzirom na to da se milijarde dolara gotovine poreskih obveznika koriste u naporima za pomoć. Ipak, situacija u Ukrajini teško da je pogodna za odgovore koje Johnson traži. Putin, sa svojom visokom tolerancijom prema ogromnim ruskim žrtvama, izgleda spreman da se bori u ratu iscrpljivanja kako bi iskrvario svog neprijatelja i da sačeka političke promjene u SAD-u i Evropi koje će polako zadaviti ukrajinsku vojsku. Rusija i Ukrajina su u stvarnosti u ratu već više od jedne decenije – otkako je Putin anektirao Krim, ukrajinsku teritoriju, 2014. Dok rat ulazi u ćorsokak, ni Rusija ni Ukrajina nisu ni blizu pregovora o njegovom okončanju, s obzirom na da su ulozi za oboje tako veliki u izbegavanju poraza.

Paket pomoći Ukrajini sada je uhvaćen u najnerješivijem političkom pitanju SAD — imigraciji.

Biden je zatražio 13,6 milijardi dolara za sigurnost na američko-meksičkoj granici, zajedno sa svojim zahtjevima za pomoć Izraelu i Ukrajini, u pokušaju da olakša donošenje mjere, koja uključuje i 7,4 milijarde dolara za Tajvan. Ali republikanci žele promjene politike, kao i nova sredstva. U Domu se zalažu za nove zakone zasnovane na HR 2, nacrtu koji bi kodirao mnoge Trumpove tvrdolinijaške imigracione politike, kao i izmjene zakona o azilu. A dvostranačka grupa senatora provela je nekoliko sedmica tražeći kompromis, ali u ponedjeljak je bilo oprečnih izvještaja o tome da li su njihovi pregovori propali.

Rat diktatora protiv demokratije

Lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer pojačat će pritisak na republikance u Senatu koji se zalažu za veću pomoć Ukrajini, ali su taoci pro-Trampove baze svoje stranke. Planira da ove sedmice iznese paket pomoći Ukrajine i Izraela na glasanje bez uključenih mjera za imigraciju. Od Zelenskog se očekivalo da će se u utorak na daljinu obratiti na povjerljivom brifingu Senata kako bi iznio argument svoje zemlje, ali je otkazan zbog stvari u "posljednjoj minuti", rekao je Schumer. Ukrajinski predsjednik se nije obratio ni sličnom sastanku poslanika Predstavničkog doma.

"Američka nacionalna sigurnost je na kocki širom svijeta, u Evropi, na Bliskom istoku, na Indo-Pacifiku, autokrate, diktatori vode rat protiv demokratije, protiv naših vrijednosti, protiv našeg načina života", njujorški demokrat rekao je. "Mi smo u trenutku u istoriji."

Ali grupa republikanskih senatora koji inače podržavaju pomoć Ukrajini, u ponedjeljak je signalizirala da ne mogu krenuti naprijed bez imigracionih promjena koje su vezane uz tu mjeru. Senator iz Teksasa John Cornyn upozorio je, na primjer, da "naša sigurnost ne može biti na drugom mjestu nakon sigurnosti drugih zemalja širom svijeta, naših saveznika, čak i onih poput Ukrajine i Izraela."

S obzirom na široku podršku Ukrajini u Senatu, izgleda da će se pojaviti neki neuredni kompromis. Ali nepredvidljivost i nestabilnost Kuće koju kontroliše GOP znači da se paket pomoći suočava s duboko neizvjesnom sudbinom. Većina GOP-a još uvijek nije usvojila uobičajene rutinske zakone - kao na primjer onaj koji finansira Ministarstvo odbrane SAD. I dok je komora podržala nacrt zakona o finansiranju Izraela, on je bio opterećen rezovima u Službi za unutrašnje prihode, čemu se protive demokrate u Senatu – znak kako su republikanci u Predstavničkom domu više usmjereni na stranačke poruke nego na upravljanje ili očuvanje američke moći i utjecaja u inostranstvu.

Predstojeća opasnost za Ukrajinu je da će se još više uvući u borbu za finansiranje vlade koja se nazire za januar i februar. I prije nego što bude poznat rezultat izbora 2024., jasno je da više ne postoje garancije da će milijarde SAD biti tamo koliko god rat traje.

I sve vreme u Moskvi, Putin gleda i čeka.